Na hlavný obsah

Štátna pomoc bude pokračovať aj pre SZČO

Pôjde o osoby, ktorým poklesli tržby aspoň o 40 %.

Štátna pomoc bude pokračovať aj pre SZČO
Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny. Foto: RTVS

Štátne koronadotácie v podobe projektu nahradí od 1. marca trvalý „kurzarbeit“. Ten však myslí najmä na zamestnávateľov a zamestnancov, kým pomoc potrebujú naďalej aj samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO).

Tým sa poskytne za mesiac marec pomoc na základe zákona o službách zamestnanosti z projektu na podporu udržania pracovných miest, na ktorých sa vykonáva alebo prevádzkuje samostatná zárobková činnosť.

Vyplýva to z návrhu, ktorý na stredajšie rokovanie vlády predložil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina). Vláda materiál schválila. Bude to stáť vyše 11 miliónov eur.

Kto bude oprávnený žiadateľ?

„Podmienky poskytnutia príspevku pre SZČO spolu s určením výšky príspevku sú nastavené obdobne ako podmienky ustanovené pre poskytovanie podpory v čase skrátenej práce určenej na zachovanie pracovných miest zamestnancov,“ skonštatoval rezort v predkladacej správe a dodal, že sa touto pomocou zabezpečí prechod z Prvej pomoci na novú schému aj pre SZČO.

Oprávneným žiadateľom tejto pomoci bude SZČO, ktorej v čase vyhlásenej mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu poklesli tržby aspoň o 40 %. Výška príspevku na náhradu straty príjmu bude vo výške 60 % vymeriavacieho základu SZČO na určenie poistného.

Cieľovou skupinou, ktorej má projekt pomôcť, sú SZČO, ktoré k prvému dňu mesiaca, za ktorý žiadajú pomoc, vykonávajú alebo prevádzkujú samostatne zárobkovú činnosť nepretržite aspoň dva roky a sú nemocensky a dôchodkovo poistené takisto aspoň dva roky, pričom poistenie musí trvať aj naďalej.

Nie pre všetkých

Príspevok nie je určený pre eseročky a ani pre SZČO poberajúce materské, rodičovský príspevok alebo nemocenské (ak poberanie platilo za celý mesiac).

„Príspevok sa neposkytuje na podporu udržania samostatnej zárobkovej činnosti, ak bol SZČO poskytnutý príspevok v rámci iného aktívneho opatrenia trhu práce podľa zákona o službách zamestnanosti v období 24 mesiacov pred podaním žiadosti, s výnimkou príspevkov v rámci projektu Prvá pomoc,“ uzavrel rezort.

V prípade, ak má žiadateľ zároveň uzatvorený pracovný pomer/dohodu o prácach vykonaných mimo pracovného pomeru, od výšky príspevku sa odpočíta suma čistého príjmu z tohto pracovného pomeru alebo dohody za kalendárny mesiac, za ktorý príspevok žiada.

Projekt sa bude realizovať za mesiac marec, a to vzhľadom na postupné uvoľňovanie protipandemických opatrení a na predpoklad ukončenia mimoriadnej situácie. „Predpokladaný objem finančných prostriedkov na realizáciu projektu za mesiac marec 2022 sa odhaduje v sume 11 582 621 eur,“ vyčíslil rezort.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika