Na hlavný obsah

Stoltenberg: Ak Rusko odmietne dialóg, vojenská prítomnosť NATO sa posilní

Európske krajiny sú podľa Johnsona znepokojené.

Stoltenberg: Ak Rusko odmietne dialóg, vojenská prítomnosť NATO sa posilní
Na snímke zľava britský premiér Boris Johnson a šéf NATO Jens Stoltenberg. Foto: SITA/AP

Ak Rusko nevypočuje ponuky Západu na diplomatické riešenie napätia okolo Ukrajiny, musí sa pripraviť na tvrdé ekonomické sankcie a posilnenie vojenskej prítomnosti NATO vo východnej Európe. Po rokovaní s britským premiérom Borisom Johnsonom to vo štvrtok (10. 2.) povedal generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Nárast počtu ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach podľa neho ohrozuje Európu a skracuje čas na prípadnú reakciu. Johnson zdôraznil, že Spojené kráľovstvo vysiela do viacerých krajín ležiacich v blízkosti Ruska nové jednotky.

Rusko má na výber

Lídri USA a kľúčových európskych krajín sa v týchto dňoch snažia sériou rokovaní presvedčiť Moskvu, aby znížila napätie pri ukrajinskej hranici, kde sa teraz v Rusku a Bielorusku zhromaždilo zhruba 130 000 ruských vojakov.

Ruská strana po tom, ako začala s koncentráciou svojich síl pri Ukrajine, oslovila Západ s požiadavkou na bezpečnostné záruky, obmedzenie prítomnosti aliančných síl v postkomunistických krajinách a sľub, že sa Ukrajina v budúcnosti nestane členom NATO.

„Rusko má na výber – môže buď zvoliť diplomatické riešenie a my sme pripravení buď rokovať, alebo si vybrať konfrontáciu, ale v tom prípade zaplatí vysokú cenu,“ vyhlásil šéf Aliancie.

Johnson: Sme ochotní hovoriť

Európske krajiny sú podľa neho znepokojené súčasným navyšovaním počtu ruských vojakov v blízkosti Ukrajiny, pre ktoré bude menej času prichystať sa na prípadnú inváziu. Rusko odmieta, že by sa chystalo napadnúť suseda a tvrdí, že sa obáva rozširovania vplyvu Aliancie k svojim hraniciam.

Západní členovia NATO na čele s USA, Francúzskom či Britániou v reakcii na napätú situáciu v posledných týždňoch posielajú na východ nových vojakov a techniku.

Británia chce posilniť jednotky NATO v Estónsku, ktorým aktuálne velí. V pobaltskej krajine je v tejto chvíli asi 1 200 aliančných vojakov. Do Poľska k ukrajinskej hranici zase pošle ako dôkaz solidarity s Kyjevom 350 vojakov.

„Pripravujeme sa vojensky, pripravujeme sankcie, ale sme aj ochotní hovoriť,“ povedal Johnson. Dodal, že Západ je síce pripravený na dialóg, ale nie o neprekonateľných podmienkach, ako je možnosť Ukrajiny vstúpiť do NATO.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet