Na hlavný obsah

Stoltenberg: Rusko má v Bielorusku najviac vojakov od konca studenej vojny

Majú sa tam zúčastňovať vojenského cvičenia.

Stoltenberg: Rusko má v Bielorusku najviac vojakov od konca studenej vojny
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Foto: TASR

Rusko má teraz v Bielorusku zhruba 30 000 vojakov, uviedol to vo štvrtok (3. 2.) generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Podľa neho je to najviac od konca studenej vojny, informovala agentúra AP. V čase napätia okolo Ukrajiny sa ruskí vojaci majú zúčastňovať spoločného cvičenia ruskej a bieloruskej armády.

Moskva pri hraniciach s Ukrajinou zhromaždila desaťtisíce vojakov a Západ podozrieva Rusko, že sa chystá na územie svojho suseda vpadnúť. To však Moskva popiera. Rusko už v roku 2014 anektovalo ukrajinský Krym a podporuje separatistov na východe Ukrajiny.

„V posledných dňoch sme boli svedkami významného presunu ruských vojenských síl do Bieloruska. Ide o najväčšie nasadenie ruských vojsk (v Bielorusku) od čias studenej vojny,“ povedal Stoltenberg novinárom v bruselskom sídle NATO.

Podľa neho ruský vojenský kontingent v Bielorusku disponuje asi 30 000 vojakmi, medzi nimi sú aj príslušníci špeciálnych jednotiek. Na územie svojho západného suseda presunulo Rusko tiež stíhačky, mobilný raketový systém Iskander či systém protivzdušnej obrany S-400.

„Hovoríme teda o širokej škále moderného vojenského potenciálu. To všetko sa spojí s každoročným cvičením ruských jadrových síl, ktoré by sa malo uskutočniť tento mesiac,“ uviedol Stoltenberg s tým, že Moskva by mala situáciu „deeskalovať“. Zopakoval tiež skoršie varovanie Západu, že „akákoľvek ďalšia ruská agresia by mala vážne dopady a vysokú cenu“.

NATO nemá v úmysle vyslať na Ukrajinu vojakov v prípade ruskej invázie. Začalo ale posilňovať obranu okolitých členských štátov, najmä pobaltských krajín a Poľska. Plánuje tiež posilniť obranu svojho juhovýchodného krídla, konkrétne Bulharska a Rumunska.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet