Na hlavný obsah

Sulík energetickú krízu neočakáva. Slovensko má dostatok ropy aj plynu, tvrdí

Dodávky ropy aj plynu sú stabilné.

Sulík energetickú krízu neočakáva. Slovensko má dostatok ropy aj plynu, tvrdí
Na snímke minister hospodárstva Richard Sulík. Foto: SITA

„Nezaznamenali sme žiadny pokles ani množstva ropy, ani tlaku, dodávka je stabilná,“ uviedol minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) v piatok (25. 2.) po zasadnutí krízové štábu ministerstva hospodárstva.

Zdôraznil, že Slovensko má strategické zásoby ropy na asi 100 dní a ďalšie zásoby majú spoločnosti Slovnaft a Transpetrol.

„Ak by ropa prestala tiecť, tak Slovnaft bude dovážať ropu cez ropovod Adria, ropy bude dostatok,“ upokojoval šéf rezortu hospodárstva.

Nehrozí ani nedostatok plynu

Slovensku nehrozí ani plynová kríza. „Z pohľadu dodávok je tok neprerušený, prepravné objemy boli dokonca v porovnaní s minulým týždňom navýšené,“ informoval Karol Gálek, štátny tajomník ministerstva hospodárstva, s tým, že neregistruje žiadne signály, že by sa situácia mala zmeniť.

Dostatočné množstvo plynu je aj v slovenských zásobníkoch. „Dnes je naplnenosť zásobníkov okolo 30 %, čo je v rámci Európskej únie nadpriemer a sme na konci vykurovacej sezóny. Plynu bude pre domácnosti aj pre priemysel dostatok,“ vyhlásil Gálek.

Slovensko patrí medzi krajiny, ktoré sú, z pohľadu energií, najviac závislé od Ruska. Podľa Sulíka však táto závislosť klesá. „Máme pripravené alternatívy – v prípade ropy je to ropovod Adria a v prípade plynu, vieme dovážať už aj skvapalnený plyn z Ameriky,“ vysvetlil.

Podotkol, že znižovanie cien plynu tak skoro nenastane. „Vojna na Ukrajine situáciu extrémne skomplikovala a nie je na mieste očakávať zníženie cien. Plyn je drahý a ekonomika sa tomu bude musieť prispôsobiť či už úspornými opatreniami, alebo náhradou plynu inými energiami,“ vyhlásil.

Energetické spoločnosti pomôžu utečencom

Energetické spoločnosti pomôžu vojnovým utečencom z Ukrajiny. „Niektoré spoločnosti majú k dispozícii ubytovacie kapacity, ktoré sú ochotné poskytnúť a aj dieselové generátory, ktoré môžu pomôcť,“ uviedol Gálek.

Dodal, že utečencom poskytnú ubytovanie aj Kúpele Sliač. Zariadenie patrí do rezortu hospodárstva.

Sulík zdôraznil, že momentálne veľkú utečeneckú vlnu neočakáva.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika