Na hlavný obsah

Talianom starším ako 50 rokov môže oddnes hroziť pokuta či pozastavenie výplaty

Platí to v prípade, že nemajú tzv. superzelený pas.

Talianom starším ako 50 rokov môže oddnes hroziť pokuta či pozastavenie výplaty
Ilustračná snímka. Foto: ANSA

Pokuta 600 až 1 500 eur hrozí v Taliansku ľuďom starším ako 50 rokov, ktorí prídu do práce bez takzvaného superzeleného pasu, teda osvedčenia o očkovaní proti covidu či nedávnom prekonaní tejto choroby.

V prípade opakovaného porušenia tohto opatrenia, ktoré začalo v Taliansku platiť od utorka (15. 2.), prídu aj o časť platu. Informujú o tom miestne médiá. Ľuďom mladším ako 50 rokov stačí pre vstup na pracovisko naďalej len negatívny test na koronavírus.

Ak zamestnanec starší ako 50 rokov príde na pracovisko štyri dni bez superzeleného covidového certifikátu, na piaty deň sa mu pozastaví vyplácanie mzdy. Nesmú ho však inak disciplinárne potrestať a nesmú ho ani z práce vyhodiť, uviedol server stanici Sky Tg24.

Nová povinnosť sa netýka ľudí, ktorí sa nemôžu očkovať zo zdravotných dôvodov. Im však musí zamestnávateľ prideliť prácu mimo kolektívu, budú musieť napríklad pracovať z domu. Opatrenie by malo podľa vládneho dekrétu trvať do 15. júna.

Pre ľudí starších ako 50 rokov platí v Taliansku už od 1. februára povinnosť očkovania proti covidu pod pokutou 100 eur. Mladší ako 50 rokov zaočkovaní nemusia byť a na pracovisko im stačí takzvaný zelený pas, teda potvrdenie o negatívnom teste na koronavírus.

Dve úrovne certifikátov

Povinnosť covidových pasov potvrdzujúcich očkovanie, prekonanie covidu či negatívny test, zaviedli na talianskych pracoviskách pre všetkých zamestnancov vlani v októbri. Dve úrovne covidových certifikátov vytvorila talianska vláda vlani v decembri.

Superzelený pas sa v Taliansku vyžaduje pre väčšinu voľnočasových aktivít. Potrebný je pri vstupe do reštaurácií, kín, verejnej dopravy, športových centier, múzeí či na lyžiarske vleky.

Nižšia úroveň certifikátu je od začiatku tohto mesiaca potrebná aj pre návštevu pošty, bánk a väčšiny obchodov. Výnimkou sú lekárne či obchody s potravinami a základným tovarom vrátane potrieb pre domácich miláčikov.

So zlepšujúcou sa epidemickou situáciou však aj Taliansko niektoré opatrenia zmierňuje. Napríklad od minulého piatka (11. 2.) tam už nie je povinnosť nosiť rúško vonku na verejnosti vonku. Výnimkou sú väčšie zhromaždenia.

Ďalšieho zmiernenia by sa Taliani mohli podľa miestnych médií dočkať na budúci mesiac. Ako prvá by mohla padnúť povinnosť základného covidového certifikátu pre návštevy bánk, obchodov či kaderníctiev.

V Taliansku platí stále núdzový stav, ktorý vláda vyhlásila pred dvoma rokmi v súvislosti s pandémiou a opakovane ho so súhlasom parlamentu predlžovala. Núdzový stav má skončiť 31. marca a jeho ďalšie predĺženie sa neočakáva. Jeho koniec ale podľa miestnych médií neznamená automaticky koniec covidových pasov ani ďalších opatrení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet