Na hlavný obsah

Ukrajinskí vojaci cvičili v opustenom meste Pripjať pri Černobyle

Strieľali na opustené budovy a odpaľovali strely z mínometov.

Ukrajinskí vojaci cvičili v opustenom meste Pripjať pri Černobyle
Na snímke ukrajinský vojak. Foto: SITA/AP

Ukrajinské špeciálne jednotky, polícia a národná garda usporiadali cvičenie v meste Pripjať, ktoré je opustené od čiernobylskej jadrovej katastrofy v roku 1986. Informovala o tom v piatok (4. 2.) agentúra Reuters, podľa ktorej Ukrajina vykonáva vojenské cvičenia, zatiaľ čo sa krajina pripravuje na možnosť konfliktu s Ruskom.

Ukrajinské sily v Pripjati strieľali na opustené budovy a odpaľovali strely z mínometov, opísala Reuters. Členovia bezpečnostných zložiek podľa neho usporiadali cvičenie v zasnežených uliciach mesta, ktoré lemujú niekdajšie sovietske hotely či budovy, z ktorých niektoré stále majú na sebe kosáky a kladivá ako symboly niekdajšieho komunistického štátu.

„Bola to bitka s polovojenskými milíciami v mestskom prostredí,“ povedal agentúre jeden z vojakov v bielej maskovacej uniforme. Špeciálna jednotka pritom vykonávala pred cvičením aj počas neho kontrolu množstva radiácie.

Výcvik sa totiž odohral v meste, ktoré sa nachádza neďaleko jadrovej elektrárne Černobyl, kde pred takmer 36 rokmi explodoval reaktor a výsledkom bola najhoršia jadrová havária v histórii. Bezprostredne po nej zomreli asi tri desiatky pracovníkov elektrárne a hasičov, neskôr podľahli následkom radiácie tisícky ľudí.

Obyvateľov Pripjati vtedajšie sovietske úrady evakuovali. Väčšina oblasti okolo elektrárne je dnes pustinou prázdnych budov, krovín a trosiek, poznamenal Reuters.

Na západe Ukrajiny vo vojenskom priestore Javoriv podľa tejto agentúry usporiadala armáda iné cvičenie, pri ktorom skúšala protitankové strely, odpaľovacie zariadenia a ďalšiu vojenskú techniku, ktorú poskytli Ukrajine Spojené štáty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet