Na hlavný obsah

Ukrajinský parlament schválil vyhlásenie výnimočného stavu

Krajina sa pripravuje na možný útok Ruska.

Ukrajinský parlament schválil vyhlásenie výnimočného stavu
Ukrajinský parlament. Foto: TASR/AP

Ukrajinský parlament v stredu (23.2.) večer podľa agentúry Reuters schválil vyhlásenie výnimočného stavu. Platiť má od polnoci 30 dní na celom území 44-miliónovej krajiny s výnimkou Luhanskej a Doneckej oblasti, kde bol už v roku 2014 zavedený osobitný režim.

Opatrenie, ktoré prinesie množstvo obmedzení, má Ukrajine pomôcť čo najlepšie sa pripraviť na možný rozsiahly útok zo strany Ruska.

Reakcia na kroky Ruska

V návrhu výnimočného stavu, o ktorom už skôr informoval Reuters, bola reč o regulácii rozhlasového a televízneho vysielania, zavedení osobitných pravidiel pre šírenie informácií cez počítačové siete, kontrolách osobných preukazov alebo obmedzení slobody pohybu armádnych rezervistov. Úradom má tiež umožniť zákazy masových zhromaždení a štrajkov.

Vyhlásením výnimočného stavu Kyjev spolu s ďalšími krokmi reaguje na rozhodnutie Moskvy uznať dvojicu proruských separatistických oblastí na východe Ukrajiny a poslať do nich vojakov.

USA očakávajú útok do 48 hodín

Západ očakáva, že nezostane len pri tom. Rozsiahly útok na Ukrajinu napríklad Spojené štáty podľa serveru magazínu Newsweek predpokladajú do 48 hodín. Prezident Joe Biden už o tom vraj informoval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

S informáciou o novom americkom varovaní adresovanom Ukrajine následne prišla tiež televízia CNN, ktorá sa odvoláva na nemenovaných ukrajinských, amerických aj ďalších činiteľov.

Američania údajne vyjadrili obavy najmä o mesto Charkov ležiace na severovýchode Ukrajiny relatívne blízko ruskej hranice. Jeden zo zdrojov CNN ale zároveň uviedol, že ukrajinská vláda závery neoverila, a poznamenal, že podobné predchádzajúce varovania zo strany USA sa napokon nenaplnili.

Prípravy na inváziu?

Moskva, ktorá od roku 2014 okupuje ukrajinský Krym a podporuje proruských separatistov, popiera, že by chystala útok, a naopak z plánovania ofenzívy obviňuje Kyjev.

V posledných hodinách a dňoch sa však množia očité svedectvá a videá svedčiace o presunoch ruských jednotiek bližšie a bližšie k ukrajinským hraniciam alebo dokonca do východoukrajinských oblastí ovládaných proruskými silami.

Rusko podľa Washingtonu dokončilo prípravy invázie, povedal CNN americký činiteľ oboznámený s poslednými poznatkami spravodajských služieb. „Sú tak pripravení, ako len môžu byť,“ cituje televízia nemenovaný zdroj.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet