Na hlavný obsah

Ukrajinský prezident Zelenskyj podpísal žiadosť o prijatie Ukrajiny do EÚ

Krajina sa o prijatie snaží už roky.

Ukrajinský prezident Zelenskyj podpísal žiadosť o prijatie Ukrajiny do EÚ
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovorí k národu. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok (28. 2.) podpísal žiadosť o prijatie svojej krajiny do Európskej únie (EÚ), informujú ukrajinské médiá. Dokumenty sú podľa nich už na ceste do Bruselu. Zelenskyj už skôr počas dňa v prejave povedal, že Ukrajina žiada o okamžité prijatie do EÚ podľa novej špeciálnej procedúry.

„Prezident je presvedčený, že Ukrajina by si to zaslúžila a že je to možné,“ napísala agentúra Unian. Ukrajina sa už roky usiluje o prijatie do Severoatlantickej aliancie (NATO) a do EÚ, ale doteraz nemá schválený plán krokov vedúcich k členstvu v NATO a ani nemá postavenie kandidátskej krajiny vo vzťahu k EÚ.

„Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal historický dokument – prihlášku Ukrajiny do Európskej únie,“ napísal na facebooku zástupca vedúceho prezidentskej kancelárie Andrij Sybiha a zverejnil tiež niekoľko snímok z tejto udalosti. Poznamenal, že pod spoločné vyhlásenie pripojili podpisy predseda vlády Denys Šmyhal a predseda ukrajinskej Najvyššej rady Ruslan Stefančuk. „Dokumenty sú na ceste do Bruselu,“ dodal Sybiha.

„Obraciame sa na Európsku úniu pre okamžité prijatie Ukrajiny podľa nového špeciálneho postupu,“ vyhlásil v pondelok šéf krajiny, ktorá od minulého týždňa čelí ruskej invázii. Ukrajina je podľa neho vďačná partnerom za to, že solidárne stoja jej po boku. „Ale naším cieľom je byť spolu so všetkými Európanmi a hlavne byť rovnoprávni,“ povedal Zelenskyj.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa vyslovila za vstup Ukrajiny do EÚ. Povedala to v nedeľu (27. 2.) v rozhovore pre spravodajskú televíziu Euronews. „S Ukrajinou prebiehajú procesy, ako napríklad integrácia ukrajinského trhu do jednotného trhu EÚ. Veľmi úzko spolupracujeme napríklad v otázke energetickej siete,“ povedala šéfka EK.

Na podpísanie už reagoval predstaviteľ Poľska pri EÚ Andrzej Sadoš, ktorý pre agentúru PAP uviedol, že podpísanie žiadosti zo strany Ukrajiny „je historickým dňom, na ktorý Poliaci, Ukrajinci a Európa dlho čakajú,“ a že Varšava plne podporuje tento krok.

Český premiér Petr Fiala povedal, že Česká republika podporuje úsilie Ukrajiny stať sa členskou krajinou Európskej únie. TASR o tom informuje na základe správy televízie ČT 24.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet