Na hlavný obsah

Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN odsúdila raketové testy KĽDR

Čína a Rusko sa odmietli pridať k vyhláseniu.

Väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN odsúdila raketové testy KĽDR
Muž pozerá v televízore najnovší raketový test Severnej Kórey. Foto: ČTK/ABACA/AA

Väčšina členských štátov Bezpečnostnej rady OSN v piatok (4. 2.) na jej zasadnutí odsúdila nedeľný (30. 1.) severokórejský raketový test, informovala agentúra Reuters.

Poslednú skúšku označujú za najväčšiu, akú severokórejský komunistický režim podnikol od roku 2017. K odsudzujúcemu vyhláseniu sa odmietli pripojiť okrem iného Čína a Rusko.

Osem štátov v 15-člennej BR – Albánsko, Brazília, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Írsko, Nórsko, Spojené arabské emiráty a Spojené štáty – opísalo spolu s Japonskom nedeľný severokórejský test ako „významnú eskaláciu“, ktorej cieľom bola „ďalšia destabilizácia regiónu“.

Štáty, ktoré odsúdili severokórejský test, zároveň KĽDR vyzvali, aby bez kladenia podmienok prijala ponuku od USA a ďalších krajín na stretnutie. Piatkové rokovanie BR OSN prebiehalo za zatvorenými dverami.

Čínsky vyslanec pri OSN Čang Ťün oznámil, že vyriešenie situácie je v rukách USA, ktoré podľa neho musia ukázať viac „úprimnosti a flexibility“, ak chcú dosiahnuť posun.

Americká diplomatka Linda Thomas-Greenfieldová na to reagovala, že kým sa americký prezident Joe Biden stretne so severokórejským lídrom Kim Čong-unom, je najskôr potrebné presnejšie stanoviť, čo chce medzinárodné spoločenstvo dosiahnuť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet