Na hlavný obsah

Velikán svetovej literatúry James Joyce sa narodil pred 140 rokmi

Jeho dielo Ulysses vtedy v niektorých krajinách zakázali.

Velikán svetovej literatúry James Joyce sa narodil pred 140 rokmi
Kniha Ulysses od Jamesa Joycea. Foto: Geoffrey Barker

Priekopník moderných postupov v literárnej tvorbe výrazne ovplyvnil podobu svetového románu v 20. storočí. Preslávil sa ako autor novátorského diela Ulysses (1922), ktoré sa považuje za jednu z najdôležitejších kníh modernistickej literatúry. Od narodenia írskeho prozaika a básnika Jamesa Joycea uplynulo 140 rokov.

James Joyce, celým menom James Augustine Aloysius Joyce, sa narodil 2. februára 1882 v hlavnom meste Írska Dubline. Vyrastal v katolíckej rodine a od svojich šiestich rokoch navštevoval jezuitskú školu, ktorá neskôr ovplyvnila jeho tvorbu.

V roku 1898 začal študovať na Dublinskej univerzite. Po štúdiu odišiel do zahraničia, kde strávil väčšinu svojho života. Vracal sa len sporadicky, napríklad kvôli umierajúcej matke.

Usadil sa v prístavnom talianskom meste Terst, kde sa živil ako žurnalista, učiteľ angličtiny alebo bankový úradník. Odmietaný vydavateľmi, napádaný kritikmi, cenzúrou a pociťujúci neporozumenie čitateľov sa venoval literárnej tvorbe.

Zdravotné problémy

Aj napriek tomu, že veľa času trávil v zahraničí, ostal verný svojmu írskemu pôvodu. Zážitky z rodnej krajiny boli pre neho neustálou inšpiráciou pri umeleckej tvorbe.

Počas prvej svetovej vojny našiel Joyce útočisko v švajčiarskom Zürichu. Tu sa spoznal so známym lekárom a psychiatrom Carlom Gustavom Jungom, ktorý neskôr liečil aj jeho dcéru. Diagnostikovali jej schizofréniu a umiestnili ju do sanatória.

Aj sám Joyce mal zdravotné problémy, trápil ho zelený zákal. Vo Švajčiarsku sa podrobil niekoľkým operáciám, no problémy so zrakom pretrvávali. Medzivojnové obdobie prežil spisovateľ vo francúzskom Paríži.

Počas druhej svetovej vojny sa Joyce vrátil do Zürichu, kde 13. januára 1941 vo veku 58 rokov zomrel. Pochovaný je na zürišskom cintoríne.

Základ modernej prózy

Prozaické dielo Jamesa Joycea vyvolalo rozsiahle diskusie a literárna kritika sa v názore naň nikdy celkom nezhodla. V súčasnosti patrí jeho zbierka poviedok Dublinčania (1914), ale hlavne romány Portrét mladého umelca (1916), Ulysses (1922) a Finneganovo prebúdzanie (1939) k základom modernej svetovej prózy.

Najrozsiahlejší román Ulysses odohrávajúci sa počas jedného dňa v Dubline je príbehom hlavného hrdinu Leopolda Blooma, jeho nevernej manželky Molly a Stephena Dedalusa. Dielo má črty románu, kroniky, drámy, eposu i satiry, pričom autor si vytvoril vlastný umelecký jazyk s množstvom mnohotvarov a cudzích slov.

V Spojenom kráľovstve a Spojených štátov bol román zakázaný až do 30. rokov 20. storočia. Dôvodom zákazu bola vulgarita, zosmiešňovanie náboženstva a živé opisy funkcií tráviaceho traktu, masturbácie, nevery či dublinskej štvrte červených svetiel.

V Írsku nebol román voľne dostupný až do 60. rokov minulého storočia, dve dekády po spisovateľovej smrti. Na pamiatku diela si obyvatelia írskej metropoly, ale aj iných krajín, každoročne 16. júna pripomínajú Bloomov deň (Bloomsday) rekonštrukciou jeho 24-hodinovej odysey Dublinom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet