Na hlavný obsah

Záplavy v Brazílii majú už najmenej 94 obetí

Ich počet stále stúpa.

Záplavy v Brazílii majú už najmenej 94 obetí
Zaplavené ulice v Petropolise. Foto: ČTK/ABACA

Záplavy a zosuvy pôdy spôsobené intenzívnymi dažďami v Brazílii majú už najmenej 94 obetí, ďalších 35 ľudí je nezvestných, uviedla vo štvrtok (17. 2.) agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie úradov. Dažde v utorok (15. 2.) večer miestneho času zasiahli brazílske mesto Petrópolis neďaleko Ria de Janeira. S postupom záchranných prác stúpajú tiež počty nájdených zosnulých. Dvadsaťštyri ľudí sa podarilo zachrániť živých.

V oblasti, kde žije asi 300 000 obyvateľov, v utorok v priebehu niekoľkých hodín spadlo toľko zrážok, koľko zvyčajne za celý február, vyplýva z údajov meteorologickej agentúry MetSul. Dažde sa očakávajú aj v najbližších dňoch. Guvernér štátu Rio de Janiero Cláudio Castro v stredu večer miestneho času novinárom povedal, že mesto zažilo najhoršie prívalové dažde od roku 1932.

Brazíliu tento rok zasiahlo nezvyčajne silné obdobie dažďov, ktoré klimatológovia pripisujú globálnemu otepľovaniu a varujú, že sa v budúcnosti môže opakovať čoraz častejšie, píše AFP.

Útočisko našli v školách i kostole

S odstraňovaním trosiek pomáha 180 hasičom na 400 vojakov a tiež miestni obyvatelia. Podľa AFP sa ľudia snažia z trosiek domov vyniesť najcennejšie predmety. Najhoršie zasiahnutá je kopcovitá štvrť Alto da Serra. Niekoľko stoviek ľudí našlo útočisko v školách, asi 150 ich dočasne býva v kostole svätého Antonína.

„Všetci ľudia na uliciach hovoria, že to tu vyzerá ako vo vojnovej zóne. Našiel som malé dievčatko ponorené v bahne,“ hovorí 34-ročný Wendel Pio Lourenço, ktorý pomáha v meste so záchrannými prácami.

Bahno zaplavilo stovky domov, kusy plechových striech sa valia na uliciach. Autá, ktoré odniesol prúd bahna, teraz ležia na hromadách s kolesami vo vzduchu. Obchody zaplavila voda, ktorá sa valila ulicami historického centra mesta. V stredu (16. 2.) boli všetky obchody zatvorené, otvorené zostali len lekárne. Radnica Petrópolis vyhlásila stav núdze a trojdňový štátny smútok.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet