Na hlavný obsah

Zasiahnutie 70 % bankového trhu Ruska či zákaz dodávania súčiastok rafinériám. Lídri EÚ odobrili sankcie

Týkajú sa aj vydávania víz.

Zasiahnutie 70 % bankového trhu Ruska či zákaz dodávania súčiastok rafinériám. Lídri EÚ odobrili sankcie
Lídri EÚ na samite v Bruseli. Foto: TASR/AP

Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie sa v noci na piatok (25. 2.) zhodli na zavedení doteraz najtvrdších sankcií proti Rusku za jeho agresiu na Ukrajine. Postihy majú obmedziť ruský prístup ku kapitálu, mieria na energetiku, dopravu či obchod.

Zasiahnu tiež 70 % ruského bankového trhu, povedala po skončení viac ako šesťhodinovej schôdzky predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

Kľúčové technológie či víza

„Putin sa pokúša podrobiť si priateľskú európsku krajinu. A snaží sa prekresliť mapu Európy silou. Nesmie v tom uspieť, a neuspeje,“ vyhlásila po rokovaní von der Leyenová na adresu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Šéfovia štátov Únie sa zhodli na tom, že chcú sankcie, ktoré budú mať „masívne a tvrdé“ následky. Podľa von der Leyenovej okrem iného znemožní ruskej elite ukladať svoje peniaze v Európe. Zakázané bude dodávanie kľúčových súčiastok ruským rafinériám, čo podľa šéfky EK prekazí ich modernizáciu.

Obmedzený bude aj prístup Ruska ku kľúčovým technológiám – napríklad polovodičov. Rusko tiež už nebude môcť z EÚ dovážať náhradné diely pre letecký priemysel.

Sankcie sa týkajú aj vydávania víz. Diplomati, biznismeni a ďalší významní ľudia už podľa von der Leyenovej nebudú mať do EÚ privilegovaný prístup.

Heger hovorí o samite v atmosfére jednoty

Balík sankcií, ktoré Európska únia prijala, je bezprecedentný a bude mať veľký dopad na ruskú ekonomiku a Moskva bude čeliť razantnej odozve. Uviedol to premiér SR Eduard Heger (OĽANO).

Doplnil, že ďalšie sankcie sa uplatnia aj smerom k Bielorusku, keďže aj z jeho územia boli podnikané útoky na Ukrajinu. Jednohlasná zhoda bola aj na poskytnutí pomoci Ukrajine. A to nielen vo forme humanitárnej, ale aj vo forme silnej politickej podpory.

Heger povedal, že k samitu, ktorý sa konal za mimoriadne prísnych opatrení za zatvorenými dverami, sa pripojil aj prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj.

„Prezident mal veľmi silný a emotívny príhovor. Počuli sme ale aj silné odhodlanie brániť Ukrajinu do poslednej minúty,“ zdôraznil. Celý samit sa podľa neho niesol v „silnej atmosfére jednoty“. „Bezprecedentná agresia Ruska zjednotila EÚ tak ako nič predtým,“ dodal. Niektorí lídri EÚ prirovnávali agresiu Ruska k inváziám Sovietskeho zväzu do Maďarska či Československa.

Podrobnosti sankcií by mali v piatok prerokovať veľvyslanci EÚ a popoludní ich na mimoriadnej schôdzi definitívne schváliť ministri zahraničia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet