Na hlavný obsah

Zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke odhalili pamätník

Má pripomínať aj dôležitosť slobodnej žurnalistiky.

Zavraždenému novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke odhalili pamätník
Na snímke zľava Jana Kuciaková a Zlatica Kušnírová počas odhalenia pamätníka Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Námestí SNP v Bratislave. Foto: TASR

Doterajšie spontánne vytvorené pietne miesto pripomínajúce zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú nahradil na bratislavskom Námestí SNP trvalý pamätník. V pondelok (21. 2.), pri príležitosti štvrtého výročia násilnej smrti mladej dvojice, ho aj za účasti predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO) slávnostne odhalili.

„Tento pamätník nám bude zároveň pripomínať, aká dôležitá je slobodná a nezávislá žurnalistika. Musíme ju chrániť, pretože práve médiá sú dôležitým spojencom pri odhaľovaní korupcie a zneužívaní moci. Ak stratíme odvážnych a poctivých novinárov, tak stratíme aj spravodlivosť i demokraciu,“ zdôraznil Heger.

Rodičia zavraždených sa na mieste poďakovali všetkým, ktorí sa zaslúžili o vznik pamätníka. „Ďakujeme tiež všetkým, ktorí sa snažia o to, aby sa nezabúdalo na to, čo sa stalo a ako sa to stalo,“ dodala Zlatica Kušnírová.

Pamätník vznikol v spolupráci s rehoľou Milosrdných bratov, vlastníkom budovy, na ktorej fasáde je dielo osadené a tiež Fakultou architektúry a dizajnu Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave, ktorej študenti a pedagógovia pracovali na umeleckom stvárnení.

Odborný garant projektu Marián Králik objasnil, že cieľom nebolo vytvoriť „ľúbivé“ a krásne dielo, skôr malo niesť aj niečo zo surovosti, ktorú predstavovala samotná vražda. „Otvorená rana, ktorú dielo predstavuje, symbolizuje zároveň to, čo bolo v spoločnosti pod povrchom, vrstvy a prekrytia, ktoré sa Ján svojou prácou snažil odhaliť,“ dodal Králik.

Význam pre žurnalistiku

Iniciátor trvalého pietneho miesta, poslanec Národnej rady SR a predseda parlamentného mediálneho výboru Kristián Čekovský (OĽANO) pripomenul, že pamätník bude pripomínať nielen pamiatku zavraždených mladých ľudí, ale aj význam slobodnej a nezávislej žurnalistiky.

„Ján Kuciak a Martina Kušnírová zaplatili za hľadanie pravdy najvyššiu cenu. Obzvlášť dôležité je to pripomínať si práve teraz, keď čelíme náporu dezinformácií a propagandy. Ich pamiatka je preto aj pripomienkou toho, aby sme na pravdu vo verejnej diskusii nerezignovali,“ dodal Čekovský.

Pamätník Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Námestí SNP v Bratislave.
Pamätník Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Námestí SNP v Bratislave.Foto: TASR
Foto: TASR

Predseda mediálneho výboru tiež vyzval politikov, aby prestali útočiť na novinárov a médiá. „Politici by si mali uvedomiť, že hecovanie vášní a nenávisti proti akejkoľvek skupine môže skončiť tragicky,“ uzavrel Čekovský.

Pamätník mal byť pôvodne financovaný prostredníctvom peňažných darcovských príspevkov, projekt sa napokon rozhodol podporiť mediálny dom Ringier.

Pietnou spomienkou si pamiatku zavraždenej dvojice v deň štvrtého výročia ich tragického skonu pripomenula aj prezidentka Zuzana Čaputová, rovnako členovia vlády i parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko