Na hlavný obsah

Zelenskyj vyzval občanov európskych krajín, aby prišli brániť Ukrajinu

Žiada väčšiu finančnú a vojenskú pomoc.

Zelenskyj vyzval občanov európskych krajín, aby prišli brániť Ukrajinu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval obyvateľov európskych krajín s bojovými skúsenosťami, aby sa aktívne zapojili do obrany Ukrajiny a Európy, píše ukrajinská agentúra Unian.

Na občanov európskych krajín tiež apeloval, aby od vlád vo svojich krajinách žiadali väčšiu finančnú a vojenskú pomoc Ukrajine.

„Ak v Európe máte bojové skúsenosti a nechcete sa pozerať na nerozhodnosť politikov, môžete prísť do našej krajiny a spoločne s nami brániť Európu,“ povedal Zelenskyj.

Vyzval na demonštráciu

Zelenskyj okrem toho tiež vyzval na demonštrácie proti ruskej invázii. „Choďte na námestie vo svojom meste a požiadajte mier pre Európu a Ukrajinu, koniec tejto vojny,“ povedal Zelenskyj. Ľudia podľa neho môžu pomôcť tiež tak, že sa obrátia na ukrajinské ambasády a ponúknu svoju pomoc.

Útok Ruska na Ukrajinu označil Zelenskyj za začiatok vojny proti Európe a základným európskym ľudským právam a prirovnal ho k bojom druhej svetovej vojny.

„Kolóny tankov a nálety sa v maximálnej miere podobajú tomu, čo Európa zažila dávno, v čase druhej svetovej vojny, a o čom hovorila ‚už nikdy‘. A teraz toto! Je to opäť tu,“ varoval Zelenskyj.

Ukrajinský prezident tiež poďakoval za nové sankcie západných krajín proti Rusku. Poznamenal ale, že tieto postihy zatiaľ bojom na Ukrajine nezabránili, a vyzval Západ, aby začal rokovať o vylúčení Ruska z medzinárodného platobného systému SWIFT, úplnej izolácii Ruska, odvolaní diplomatov z krajiny, ropnom embargu a uzatvorení vzdušného priestoru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet