Na hlavný obsah

Ziskom iného štátneho občianstva sa už nestratí slovenské

Občan však musí aspoň 5 rokov žiť v cudzine.

Kto získa cudzie štátne občianstvo, nestratí slovenské. Musí však aspoň päť rokov preukázateľne žiť v cudzine. Štát po vyše dekáde robí ústupky záujemcom o dvojaké občianstvo.

Zakázala ho ešte prvá vláda Roberta Fica (Smer-SD) v roku 2010. Ako reakciu na kroky maďarskej vlády, ktorá umožnila získať štátne občianstvo aj ľudom bez trvalého pobytu v krajine – zato s maďarskými koreňmi.

„Máme sa pozerať, ako niekto posilňuje identitu Maďarov na území Slovenskej republiky? Veď sa trochu spamätajme,“ povedal v roku 2010 Fico.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Od novinových titulkov a vyhlásení vtedajších politických lídrov ubehla vyše dekáda. Parlamentná väčšina v polčase vládnutia plní sľub – nastavené pravidlá v stredu (16. 2.) hlasovaním zmiernila.

„Touto cestou my nechceme ísť, my ideme cestou obhajovania suverenity a zvrchovanosti Slovenskej republiky,“ povedal podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár.

„Keď sa rúbe les, lietajú triesky – to nie je dobrý prístup,“ uviedol poslanec NR SR Milan Vetrák (OĽANO). „Vy ste pre 150 Maďarov žijúcim na Slovensku odobrali štátne občianstvo 3 500 Slovákom, také sú čísla,“ dodal.

V zákone zostala päťročná podmienka pobytu, napriek tomu, že z radov koalície prichádzali návrhy, aby sa minimálne skrátila, no námietky mal rezort diplomacie aj hnutie Sme rodina. Práve kvôli zakotveniu podmienky pobytu ako jediný, kto spomedzi poslancov koalície hlasoval proti tejto podobe zákona György Gyimesi (OĽANO). Ten by slovenské protiopatrenie najradšej úplne zrušil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko