Na hlavný obsah

Zomrel kanadský režisér slovenského pôvodu Ivan Reitman

Režíroval Krotiteľov duchov.

Zomrel kanadský režisér slovenského pôvodu Ivan Reitman
Na snímke kanadský režisér slovenského pôvodu Ivan Reitman. Foto: ČTK/AP

Vo veku 75 rokov zomrel kanadský režisér a producent slovenského pôvodu Ivan Reitman, ktorého preslávil hollywoodsky hit Krotitelia duchov. Informovala o tom v pondelok (14. 2.) agentúra AP s odvolaním sa na jeho rodinu.

Podľa príbuzných zomrel režisér v spánku v sobotu (12. 2.) v noci vo svojom dome v Montecite v americkom štáte Kalifornia. „Naša rodina smúti nad nečakanou stratou manžela, otca a dedka, ktorý nás vždy učil vidieť čaro života,“ napísali deti Jason, Catherine a Caroline Reitmanovi v spoločnom vyhlásení. „Utešuje nás, že jeho práca filmára priniesla smiech a šťastie nespočetným divákom po celom svete,“ dodali.

Režisér Ivan Reitman sa narodil 27. októbra 1946 v slovenskom Komárne židovským rodičom – matka prežila Osvienčim, otec bol v odboji. Keď mal štyri roky, rozhodla sa rodina emigrovať. Za dramatických okolností sa vtedy Reitmanovým podarilo na lodi utiecť do Viedne, odkiaľ sa cez Francúzsko dostali do Kanady. Z Československa si Reitman veľmi nepamätal a otvorene hovoril, že k svojmu rodisku nemá bližší vzťah.

Reitman začínal v kanadskej televízii a v 80. rokoch sa uchytil v Hollywoode, kde ho preslávili predovšetkým komédie. Ako režisér je podpísaný pod takými hollywoodskymi hitmi ako Policajt zo škôlky alebo Evolúcia. Jeho najslávnejším filmom sú však bezpochyby Krotitelia duchov (Ghostbusters) z roku 1984.

Reitman na scenári spolupracoval s Danom Aykroydom, ktorý si zahral aj jednu z hlavných úloh. Ďalšie hlavné úlohy stvárnili Bill Murray, Harold Ramis a Sigourney Weaverová. Film je označovaný za jednu z najlepších komédií všetkých čias. Úspešné bolo aj pokračovanie Krotitelia duchov 2 z roku 1989.

Americký režisér Paul Feig, ktorý natočil tretie pokračovanie slávnej série z roku 2016, na sociálnej napísal, že ho Reitmanovo úmrtie veľmi šokovalo. „Mal som tú česť s Ivanom úzko spolupracovať a vždy to bolo veľmi poučné. Natočil niektoré z mojich vôbec najobľúbenejších komédií. My všetci, čo sa komédiami zaoberáme, sme jeho dlžníkmi,“ uviedol režisér.

„Dáma s pochodňou dnes plače, rovnako my všetci z (filmového štúdia) Columbia a filmoví nadšenci po celom svete. Ivan Reitman bol neoddeliteľnou súčasťou odkazu nášho štúdia, ale bol to aj náš priateľ. Úžasný talent a ešte lepší človek,“ povedal podľa serveru Independent Tim Rothman, šéf mediálnej spoločnosti Sony Pictures.

Americký komik Guy Branum, ktorý s Reitmanom spolupracoval na romantickej komédii Hlavne nezáväzne, zosnulého režiséra označil za „neuveriteľne láskavého“ a „úžasne vtipného“. Producent a autor scenára divácky obľúbených snímok Zbuchnutá a 40 rokov panic Judd Appatow Reitmana označil za legendu. „Ivan Reitman ovplyvnil všetko, čo na filmových komédiách milujeme,“ napísal na twitteri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet