Na hlavný obsah

Zväz obchodu SR žiada urýchlené opatrenia, privítal by zníženie DPH na potraviny

Slovenskí obchodníci strácajú zisky pre nákupy našincov v zahraničí.

Zväz obchodu SR žiada urýchlené opatrenia, privítal by zníženie DPH na potraviny
Na ilustračnej snímke pečivo. Foto: TASR

Zväz obchodu (ZO) SR je za to, aby sa DPH na potraviny znížila na 5 percent. Podľa obchodníkov by sa však takéto zníženie dane malo týkať aj gastro sektoru a pohonných látok.

Zväz však podporuje akékoľvek urýchlené opatrenia zo strany štátu proti rastúcim cenám potravín. „Akékoľvek opatrenie je lepšie, než neurobiť nič,“ povedala na tlačovej konferencii prezidentka ZO SR Nadežda Machútová.

Ako podotkla, na cenách potravín sa podpísali najmä rastúce náklady dodávateľov, predovšetkým vyššie ceny elektriny a plynu. „Výrobcovia zvyšovali ceny od konca roka 2021,“ povedala Machútová. Pripomenula, že okolité štáty „Slovensko podliezajú v cenách potravín a pohonných látok,“ čo spôsobuje straty slovenských obchodníkov najmä na severe Slovenska v blízkosti poľských hraníc.

Obchodníci situáciu nezneužívajú

Zväz sa ostro ohradil proti tvrdeniam, že obchodníci zvyšujú svoje marže a zneužívajú tak aktuálnu náročnú situáciu. Obchody si podľa zväzu dokonca znižujú marže. „Zisky sa pohybujú od 0,0 percenta do 2,8 percenta, my podnikáme aj na vidieku, kde ekonomicky veľmi trpíme, ale robíme to zo zodpovednosti voči zákazníkom,“ priblížila Machútová.

„Toto nie je doba na to, aby reťazce zvyšovali svoje marže a zneužívali už tak dosť zlú situáciu,“ konštatovala.

Obchodníci poukázali na to, že dodávateľov napr. v mliekarenskom, mäsiarskom či pekárenskom priemysle trápia vysoké ceny energií, ale aj zákon o minimálnej mzde, ktoré automaticky zvyšujú náklady na výrobu ich produktov, čo ich núti k zdražovaniu.

Ceny energií zasiahli aj samotné obchody. „Aj my mrazíme, svietime bez prestávky,“ povedala prezidentka ZO SR. Do zvýšených nákladov na prevádzku sa premietlo aj zálohovanie plastových fliaš, obchody museli zaobstarať potrebné vybavenie.

Očakávajú pokračujúci rast cien

Rast cien potravín, ak vláda nepríde s urýchlenými opatreniami, bude podľa zväzu pokračovať. Niektoré potraviny, ako napríklad cukor, zdraželi za ostatné mesiace až o takmer 20 percent, podotkli obchodníci.

„Veríme, že vláda nájde spôsob, ako pomôcť každému, kto to bude potrebovať,“ konštatovala Machútová. „Sme ochotní akceptovať akékoľvek riešenie zlej situácie,“ dodala.

Problémom je podľa ZO SR aj stále rastúca inflácia. Hoci v eurozóne je na priemernej hodnote 5,1 percenta, na Slovensku narástla na 8,5 percenta, čo atakuje 20-ročné maximá. „Zdražovanie sa týka takmer všetkých segmentov hospodárstva, ale ceny potravín vnímajú občania najcitlivejšie,“ uviedla šéfka ZO SR.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko