Na hlavný obsah

Deti z Ukrajiny sa hlásia do školy zatiaľ iba v Prešovskom kraji, povedal Gröhling

Rezort školstva v slovenských školách eviduje viac ako 3 200 detí z Ukrajiny.

Deti z Ukrajiny sa hlásia do školy zatiaľ iba v Prešovskom kraji, povedal Gröhling
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Na prešovské gymnázium s ukrajinským vyučovacím jazykom sa prihlásilo už 40 žiakov z Ukrajiny, povedal v stredu (2. 3.) minister školstva Branislav Gröhling (SaS). Zatiaľ ukrajinskí rodičia hlásia deti do školy iba v Prešove, v iných regiónoch ich žiadosti ešte nezaznamenali.

„Kapacita je niečo cez sto žiakov, takže sme pripravení umožniť vzdelanie každému jednému žiakovi,“ dodal Gröhling. „V rámci financií sme pripravení dofinancovať požiadavky cez dohadovacie konanie,“ potvrdil.

Ako uviedol, boli vytvorené aj výjazdové tímy, desať ich je v Žilinskom kraji a sedem v Košickom kraji. Vo výjazdovom tíme, kde sú školskí psychológovia a pedagógovia, sú aj ukrajinsky hovoriaci odborníci, ktorí by vedeli urobiť preklad.

V školách je zatiaľ 3 200 detí z Ukrajiny

Na obavy samospráv, či zvládnu preplnené škôlky prijať ukrajinské deti povedal, že „momentálne nepociťujeme enormný tlak na umiestňovanie týchto detí“.

Podľa Gröhlinga doteraz máme v slovenských školách viac ako 3 200 detí a vyše 5 700 vysokoškolákov z Ukrajiny.

Minister informoval o tom, že od 28. februára je na webovej stránke Ministerstva školstva SR (MŠ SR) zverejnená záložka, v ktorej nájdu riaditelia jednotlivých škôl informácie o tom, ako postupovať pri prijatí žiaka z Ukrajiny a ako postupovať pri jeho adaptácii. Nájdu tam taktiež zverejnené potvrdenie o zaradení žiaka, metodické pokyny a odporúčania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko