Na hlavný obsah

Nepoučiteľného medveďa milujúceho sušienky druhýkrát vyhostili z talianskeho mesta

Chytili ho do pasce.

Medveďa, ktorý zbožňuje sušienky a rád sa priatelí s domácimi zvieratami, už po druhý raz vyhostili z talianskeho horského strediska do odľahlej horskej oblasti. 

Dvojročného samca známeho ako Juan Carrito uspali a vysadili v parku Majella v Abruzzi v strednom Taliansku, asi 40 kilometrov od mestečka Roccaraso.

Tam sa stal hviezdou po tom, čo sa vlámal do pekárne a zjedol zásoby čerstvo upečených sušienok, informoval spravodajský server The Times.

„Vieme, že v parku sú ďalšie medvede, s ktorými by mohol byť a naozaj dúfame, že tentoraz zostane na mieste,“ povedal biológ Antonio Antonucci.

Medveď sa prvýkrát dostal do povedomia vlani, keď ho videli, ako stojí na zadných nohách, aby sa mohol napiť z fontány v Roccarase, zatiaľ čo si ho turisti fotili. A potom zavítal do pekárne, kde si doprial sušienky.

V obavách, že sa nedokáže vrátiť k životu vo voľnej prírode a stane sa nebezpečenstvom pre ľudí, ho odborníci v decembri odchytili a odviezli do horskej krajiny asi 15 kilometrov od mesta. Do desiatich dní bol však Juan Carrito späť.

„Na mesiac si našiel miesto, kde prezimoval, ale už vo februári sa znovu hrabal v popolniciach v Roccarase a vyhľadával spoločnosť miestnych psov, aby si s nimi mohol hrať,“ povedal Antonucci.

Ide o vzácny druh

Juan Carrito je jeden z iba šiestich desiatok vzácnych medveďov apeninských, ktorí žijú na Apeninskom polostrove. Nie je agresívne, aj keď predstieral útok na ľudí, ktorí sa ho snažili odháňať od popolníc. „Problém je, že je veľký, váži vyše 100 kilogramov,“ uviedol Antonucci.

Začiatkom marca (6. 3.) sa medveďa podarilo nalákať do odchytovej pasce s pomocou cestičky z jabĺk. Potom ho previezli do útulku, kde žil po boku medveďa oslobodeného z nelegálnej zoologickej záhrady vedenej členom mafie.

„Chceli sme, aby si znovu zvykol na pobyt medzi medveďmi, a čakali sme, až z miesta, kam sme ho chceli odviezť, zmizne sneh,“ povedal Antonucci.

Zhruba po troch týždňoch medveďa uspali a vrtuľníkom transportovali do parku Majella. Ten leží od Roccarasa ešte o niečo ďalej ako predchádzajúce miesto vypustenia.

„Šanca, že zostane na mieste, nie je vysoká, ale naozaj mu chceme dať šancu na normálny život,“ povedal Antonucci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet