Na hlavný obsah

Mierové rokovania výrazný posun nepriniesli, hlásia Rusi

Ešte treba mnoho práce, tvrdí Peskov.

Mierové rokovania výrazný posun nepriniesli, hlásia Rusi
Mierové rokovania medzi ruskou a ukrajinskou delegáciou v Turecku. Foto: TASR/AP

Kremeľ v stredu (30. 3.) privítal skutočnosť, že Ukrajina predložila svoje požiadavky týkajúce sa ukončenia vojny písomne, avšak zároveň dodal, že mierové rokovania zatiaľ náznaky prelomu nepriniesli.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov sa tak vyjadril po tom, čo sa v utorok (29. 3.) v tureckom Istanbule konalo ďalšie kolo rozhovorov medzi zástupcami z Kyjeva a Moskvy. Informovala o tom agentúra AFP.

„Nemôžeme konštatovať, že by došlo k niečomu príliš sľubnému alebo k nejakému prelomu,“ povedal Peskov novinárom. „Ešte treba mnoho práce,“ dodal.

Okrem toho poznamenal, že Rusko sa „dôsledne vyhýba vyhláseniam k záležitostiam“, o ktorých sa diskutuje na rozhovoroch, pretože rokovania by sa podľa neho „mali uskutočňovať v tichosti“.

Ruská delegácia označila rokovania v Istanbule po ich skončení za „zmysluplné“. Moskva prisľúbila, že zníži svoju vojenskú aktivitu v blízkosti Kyjeva a Černihiva.

„Deeskalácia neznamená prímerie“

V stredu však ukrajinskí predstavitelia uviedli, že Černihiv bol napriek tomu počas noci terčom ruského ostreľovania. Vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij však neskôr v utorok (29. 3.) upozornil na to, že deeskalácia v súvislosti s Kyjevom a Černihivom neznamená prímerie. Moskva podľa Medinského stále očakáva viac ústupkov od Kyjeva.

Peskov dodal, že bližšie informácie poskytne neskôr v stredu Medinskij. Dodal však, že keďže je Krym podľa Moskvy súčasťou Ruska, ústava Ruskej federácie znemožňuje diskutovať s iným štátom o osude akéhokoľvek ruského regiónu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet