Na hlavný obsah

Na Slovensku vrcholí vojenské cvičenie Saber Strike

Pre konflikt na Ukrajine prišlo menej vojakov.

Na Slovensku vrcholí medzinárodné vojenské cvičenie. Má preveriť, ako je naša armáda pripravená – aj na spoluprácu s vojskami Severoatlantickej aliancie. Na cvičenie prišlo pre konflikt na Ukrajine menej vojakov.

Rýchle a efektívne presuny spojeneckých jednotiek, vedenie obranných operácií či logistická podpora. Takto to aktuálne vyzerá vo vojenskom výcvikovom centre Lešť. Bok po boku tu cvičia slovenskí a americkí vojaci.

„Ako členovia Severoatlantickej aliancie trénujeme spoločné postupy a so Slovákmi je to bezproblémová spolupráca. Zaujímavé sú pre nás cvičenia, kde spolupracujeme na odrážaní nepriateľských síl, pričom dbáme na to, aby každý poznal svoje úlohy,“ asistent operačného dôstojníka Dylan Morgan.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Skúšajú si spôsobilosť ako by dokázali viesť bojovú činnosť pod jednotným velením,“ hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič.

Cvičenie potrvá do 14. marca. Zúčastňuje sa na ňom 1 500 amerických a 700 slovenských vojakov. Pôvodne ich malo byť viac, ale viacerých presunuli na hranice s Ukrajinou.

Americkí vojaci sa po skončení tohto medzinárodného cvičenia vrátia späť na svoje základne. Informácie o tom, že mali zasiahnuť do bojov na Ukrajine, považujú za nepravdivé.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko