Na hlavný obsah

Na Ukrajinu dorazili zo zahraničia prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov

Potvrdil to ukrajinský prezident.

Na Ukrajinu dorazili zo zahraničia prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok (3. 3.) oznámil, že na Ukrajinu dorazili zo zahraničia prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vpádu. Zároveň vyzval ruských vojakov, aby sa vrátili domov a tam bránili rusky hovoriacich ľudí.

Prisľúbil tiež príspevok, v prepočte asi 190 eur, všetkým Ukrajincom, ktorí vinou vojny prišli o prácu, a ubezpečil o zvýšení penzií od 1. marca bez ohľadu na vojnu. Uviedli to ruské a ukrajinské médiá.

Húževnatosť, s ktorou Ukrajinci ôsmy deň čelia ruskej invázii, podľa Zelenského donútila Rusko, aby zmenilo taktiku.

„Ruské raketové údery a bombardovanie ukrajinských miest sú priznaním, že nedokázali urobiť nič podstatné v našej krajine. Udržali sme všetky fronty, na ktorých sa bránime. Ani na jedinom strategickom smere nepriateľ nedosiahol úspech. Sú deprimovaní,“ vyhlásil ukrajinský prezident podľa prepisu na ruskojazyčnom webe BBC.

Do cudzineckej légie sa prihládilo 16 000 ľudí

„Opravíme každý dom, každú ulicu, každé mesto. Hovorím Rusku: naučte sa výraz reparácie a odškodnenia. Nahradíte nám v plnom rozsahu všetko, čo ste spáchali nášmu štátu, každému Ukrajincovi,“ zdôraznil.

Zelenskyj podľa BBC poznamenal, že do cudzineckej – či medzinárodnej – légie, ktorej vznik predtým ohlásil, sa prihlásilo 16 000 cudzincov a prví z nich už začínajú prichádzať.

Na konci prejavu ukrajinský prezident prešiel do ruštiny a obrátil sa na ruských vojakov: „Bežte domov. K sebe domov. Brániť svojich rusky hovoriacich ľudí. A nie po celom svete, ale u seba doma. Nie je ich tam málo, okolo 150 miliónov. A tu – sláva Ukrajine!“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet