Na hlavný obsah

Prvou ženskou prezidentkou v Maďarsku sa stala Katalin Nováková

Podporilo ju 137 poslancov.

Prvou ženskou prezidentkou v Maďarsku sa stala Katalin Nováková
Novozvolená maďarská prezidentka Katalin Nováková. Foto: Twitter

Prezidentkou Maďarska v nadchádzajúcom päťročnom období bude nominantka vládneho bloku Fidesz-KDNP Katalin Nováková, rozhodli vo štvrtok v Budapešti poslanci Národného zhromaždenia. V tajnom hlasovaní ju podporilo 137 poslancov Fidesz-KDNP. Informuje o tom spravodajca TASR.

Nováková, ktorá je matkou troch detí, bola od roku 2017 podpredsedníčkou vládnej strany. Po novembrovom sneme už vo vedení Fideszu nie je. Ako ministerka pre rodinné záležitosti pôsobila Nováková do konca minulého roka. Funkcia prezidenta, ktorej sa ujme, má v Maďarsku prevažne reprezentatívny charakter.

Súčasnému prezidentovi Jánosovi Áderovi vyprší druhý päťročný mandát 10. mája. Áder býval dlhé roky členom Orbánovej strany a od svojho zvolenia v roku 2012 sa prejavoval ako premiérov neochvejný spojenec.

Katalin Nováková, ktorú v decembri ako svoju kandidátku na post prezidenta navrhla strana Fidesz, je podľa opozície ešte menej vhodnou političkou, aby sa postavila Orbánovi, ako bol Áder.

Opozičné zoskupenie V jednote za Maďarsko nominovalo Pétera Rónu, ktorý vo voľbe obdržal 51 hlasov.

„Je nám jasné, že pri súčasnom rozložení síl v parlamente Fidesz ľahko presadí svojho kandidáta – Katalin Novákovú. Považujeme však za dôležité predstaviť alternatívu na post hlavy štátu,“ zdôraznil v tejto súvislosti 14. februára premiérsky kandidát opozičného zoskupenia Péter Márki-Zay.

Zoskupenie V jednote za Maďarsko chce presadiť priamu voľbu hlavy štátu občanmi. Takýto návrh však musí v parlamente podporiť dvojtretinová väčšina poslancov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet