Na hlavný obsah

Patril k svetovej špičke, titul mu zobrali. Zomrel bývalý motokrosár Jaroslav Falta

Zvolili ho za českého motokrosára storočia.

Patril k svetovej špičke, titul mu zobrali. Zomrel bývalý motokrosár Jaroslav Falta
Na snímke bývalý motokrosár Jaroslav Falta. Foto: ČTK/Vondrouš Roman

Vo veku 71 rokov zomrel bývalý československý reprezentant v motokrose Jaroslav Falta. O jeho náhlom úmrtí informoval v pondelok (28. 3.) portál iDnes.cz.

Podľa webu sa rýchlo privolaní záchranári dlhé minúty snažili oživovať Faltu, ale ich boj bol márny. „Včera po 22.00 h Jarda zomrel. Bolo to náhle, údajne to zasiahlo srdce,“ uviedol pre iDnes.cz rodinný priateľ a manažér Faltu Jiří Hejtík.

Falta patril na motocykli ČZ v kategórii do 250 ccm v 70. rokoch k svetovej špičke. Aj preto ho v ankete zvolili za českého motokrosára storočia.

V ankete o najlepšieho českého motocyklového pretekára minulého storočia obsadil druhé miesto za Františkom Šťastným. Rodák z Rumburku dostal takisto od prezidenta ČR medailu za Za zásluhy I. stupňa.

Motokrosový jazdec Jaroslav Falta.Foto: ČTK/Hajský Libor
Foto: ČTK/Hajský Libor

Počas svojho pôsobenia v seriáli MS skončil Falta osemkrát v prvej desiatke, v roku 1974 obsadil celkové druhé miesto. Pôvodne získal titul, ale nakoniec mu ho jury odobrala pre údajný predčasný štart v záverečných pretekoch sezóny a kontroverzne ho udelila Genadijovi Mojsejevovi zo ZSSR.

Ako jediný z českých pretekárov sa trikrát prebojoval na vedúcu priečku v priebežnom hodnotení MS jednotlivcov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport