Na hlavný obsah

Pomohli utečencom z Ukrajiny, teraz čelia daniam aj byrokracii

Podnikatelia volajú po zmene.

Odpoveďou štátu na dobročinnosť firiem sú aj dane a byrokracia. Mnohí podnikatelia v uplynulých týždňoch zorganizovali zbierky, nakúpili tovar a poskytli ho ako pomoc utekajúcim.

Teraz čelia vedľajším dôsledkom. Podnikatelia aj daňoví experti volajú po urýchlenej zmene.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovensko doteraz nemalo skúsenosť s humanitárnou krízou, naše zákony preto nie sú na túto situáciu prispôsobené. Dôsledkom je, že štát dobročinnosť zaťažuje daňami.

„Problém je v tom, že aktuálne nastavené pravidlá neumožňujú zahrnúť do nákladov túto pomoc. Ide o dar, ktorý podnikatelia, samozrejme, musia na konci roka zdaniť a takisto odviesť z neho DPH,“ vysvetlil Daniel Krakovský, predseda Iniciatívy slovenských maloobchodníkov.

„Niektorí možno zvažujú rozsah pomoci a pokiaľ ich na to ich ekonomické oddelenia upozornili, tak tá pomoc je možno menšia,“ dodal.

„Zaoberáme sa tým, ale ministerstvo financií sa snaží nekonať v prípade takýchto iniciatív zbrklo, pretože to nepomáha veci. Niektoré opatrenia a zmeny nie sú také jednoduché,“ vyhlásil minister financií Igor Matovič.

Vláda v rámci balíčka legislatívnych zmien lex Ukrajina zrušila aj niektoré daňové povinnosť pre utečencov, napríklad daň za psa či poplatok za komunálne odpady.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko