Na hlavný obsah

Poslanci schválili novelu vysokoškolského zákona

Za prijatie zákona hlasovalo 86 zo 133 prítomných.

Poslanci schválili novelu vysokoškolského zákona
Na snímke študenti pred protestným pochodom za slobodné vysoké školy v Bratislave. Foto: TASR

Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili novelu zákona o vysokých školách (VŠ). Skráti sa externé štúdium a upraví voľba rektora. Poslanci o tom rozhodli v stredajšom (23. 3.) hlasovaní. Schválili aj viacero pozmeňujúcich návrhov. Za prijatie zákona hlasovalo 86 zo 133 prítomných.

Rezort školstva tvrdí, že cieľom novely má byť systémová zmena riadenia verejných vysokých škôl, so zámerom jeho modernizácie. Ministerstvo chce takto spružniť rozhodovacie procesy na úrovni vysokých škôl, ako aj na úrovni fakúlt.

Funkčné obdobie rektora potrvá štyri roky. Na jednej verejnej vysokej škole bude môcť tá istá osoba vykonávať funkciu rektora najviac v dvoch po sebe nasledujúcich funkčných obdobiach.

Zmení sa aj postavenie správnej rady

Parlament schválil aj pozmeňujúci návrh vládnych poslancov. Ten hovorí, že ak bola funkcia dekana obsadená voľbou, rektor môže dekana odvolať len so súhlasom nadpolovičnej väčšiny všetkých členov volebného zhromaždenia. Má sa tým zamedziť svojvoľnému uplatňovaniu kompetencie rektora.

Zmení sa aj postavenie správnej rady verejnej vysokej školy. Tá na návrh rektora a po schválení akademickým senátom verejnej vysokej školy schvaľuje rozpočet verejnej vysokej školy a metodiku rozpisu dotácie zo štátneho rozpočtu z kapitoly ministerstva školstva na súčasti verejnej vysokej školy.

Zloženie správnej rady verejnej vysokej školy sa upravuje tak, že subjekt, ktorý má alternatívne voliť jedného člena správnej rady, bude Slovenská akadémia vied.

Externé štúdium sa skráti

Skrátiť sa má externá forma štúdia. Denné štúdium trvá päť rokov, rovnaký čas má trvať aj externé štúdium. Podľa rezortu školstva aplikácia rozlišovania štandardnej dĺžky štúdia podľa formy sa v praxi ukázala ako neefektívna.

Prijatá novela rieši obsadzovanie pracovných miest vysokoškolských učiteľov a funkčných miest profesorov a docentov výberovým konaním.

Schválením novely vysokoškolského zákona sa Slovensko priblížilo k získaniu miliónov eur z fondu obnovy Európskej únie (EÚ). Uviedol to premiér Eduard Heger (OĽANO) na sociálnej sieti.

„Splnili sme jeden z ďalších míľnikov Plán obnovy a odolnosti SR. Vďaka nemu budeme môcť požiadať o prvú platbu vo výške 458 miliónov eur. Od tejto sumy nás delí už len jeden míľnik – reforma súdnej mapy,“ spresnil.

Reforma vysokoškolského prostredia bola jednou z priorít aj ministra školstva Branislava Gröhlinga (SaS). „Táto novela priblíži naše vysoké školy štandardom západných krajín a otvorí ich trhu práce a verejnosti, aby dokázali lepšie reagovať na zmeny vo svete,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko