Na hlavný obsah

Pôsobili v Iraku i Sýrii, slovenskí záchranári chcú teraz pomáhať na Ukrajine

Zdravotnú starostlivosť poskytovali civilistom aj vojakom.

Pôsobili v Iraku i Sýrii, slovenskí záchranári chcú teraz pomáhať na Ukrajine
Ukrajinskí vojaci pomáhajú staršej žene v meste Irpiň. Foto: TASR/AP

Mimovládna organizácia Akadémia urgentnej medicíny je pripravená v najbližších dňoch vyslať na Ukrajinu mobilný zdravotnícky tím. V kontakte je s ukrajinskými rezortmi obrany aj zdravotníctva. Potrebuje zdravotnícky materiál aj vozidlá.

Skúsenosti s ošetrovaním ranených, ktorí utrpeli zranenia pri bojoch, majú najmä z Iraku a zo Sýrie, kde pôsobili aj počas vojny proti Islamskému štátu v čase najväčších ofenzív. Zdravotnú starostlivosť poskytovali civilistom aj ozbrojeným silám. Teraz chcú svoju pomoc sústrediť na Ukrajinu.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„V tomto prípade si vieme predstaviť činnosť pri humanitárnych koridoroch. Riešime najmä traumatické poranenia, ktorých ošetrenie neznesie odklad a vykonávame prvotné život zachraňujúce úkony,“ povedal záchranár Oliver Valentovič.

Na Ukrajinu plánujú v najbližších dňoch vyslať tím v zložení zhruba šiestich záchranárov, dvoch lekárov, bezpečnostného personálu aj tlmočníka.

„V tejto chvíli riešime logistické zabezpečenie, čo sa týka vozidiel a taktiež objednávanie zdravotníckeho materiálu. Keďže sme teda zvyknutí pôsobiť v oblasti Blízkeho východu, nedokážeme sem všetko včas previezť,“ vysvetlil Valentovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko