Na hlavný obsah

Prezidentka poďakovala ombusmanke za jej prácu a odovzdala jej ďakovnú medailu

Mária Patakyová vo funkcii pôsobila od roku 2017.

Prezidentka poďakovala ombusmanke za jej prácu a odovzdala jej ďakovnú medailu
Na snímke vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová a vľavo verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová po prevzatí ďakovnej medaily pri príležitosti ukončenia jej funkčného obdobia 21. marca 2022 v Bratislave. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová odovzdala verejnej ochrankyni práv Márii Patakyovej ďakovnú medailu pri príležitosti ukončenia jej funkčného obdobia. Na poste pôsobila od roku 2017.

Prezidentka jej poďakovala za odvedenú prácu. „Poslaním vášho úradu je chrániť základné práva všetkých ľudí bez rozdielu, ak ich porušujú orgány verejnej správy a vy ste poslanie úradu príkladne napĺňali,“ vyhlásila.

„Vždy som bola presvedčená, že ste človek na správnom mieste. Tento úrad ste vykonávali nezávisle, vysoko odborne, s ohromným ľudským nasadením a veľkým srdcom,“ dodala.

Ocenila pomoc tým najslabším

Zdôraznila, že Patakyová úrad rozvíjala ako miesto, na ktoré sa môžu ľudia s dôverou obrátiť. „O tom svedčí nárast individuálnych podaní, z ktorých ste v takmer 90 % prípadov dokázali ľuďom pomôcť pri ochrane ich práv,“ skonštatovala.

Prezidentka vyzdvihla aj Patakyovej úsilie pri pomoci tým najslabším – v prípade policajného násilia alebo nezákonnej sterilizácie žien, medzi ktorými boli najmä rómske ženy.

Patakyová: Vnímala som to ako službu

Patakyová sa prezidentke poďakovala za udelenie medaily. „Je pre mňa dôležité, že ste si všimli moju snahu o nezávislosť inštitúcie verejného ochrancu práv. Nezávislosť je slovo, ktoré častom využívame, ale nepoznáme dobre jeho obsah,“ uviedla.

„Toto ocenenie vnímam ako ocenenie pre všetkých členov môjho tímu,“ zdôraznila.

„Ak chcete skutočne poznať, ako sa spravuje spravodlivosť vo vašom štáte, nepýtajte sa policajtov, nepýtajte sa právnikov, nepýtajte sa sudcov ani príslušníkov strednej triedy, choďte do ulíc a pýtajte sa tých, ku ktorých ochrane sú tie práva a slobody skutočne určené,“ parafrázovala slová prozaika Jamesa Baldwina.

„Vnímala som to ako verejnú službu všetkým týmto ľudom,“ zhrnula svoje pôsobenie vo funkcii.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko