Na hlavný obsah

Prieskum: Voľby by vyhrali Hlas-SD a Smer-SD so zhodným počtom hlasov

Volieb by sa zúčastnilo 71 % opýtaných.

Ak by sa parlamentné voľby konali v marci 2022, vyhrali by ich strany Hlas-SD a Smer-SD so zhodným ziskom po 14,1 percenta. Na treťom mieste by skončila koaličná SaS (13,2 %).

Vyplýva to z exkluzívneho prieskumu agentúry MEDIAN SK pre RTVS na vzorke 1 001 respondentov, ktorý sa konal od 1. do 3. marca.

Do parlamentu by sa celkovo dostalo 8 politických subjektov. K prvým trom by sa pridali mimoparlamentné Progresívne Slovensko (11 %), OĽANO (10, 7 %), hnutie Republika (7 %), Kresťanskodemokratické hnutie (6,8 %), ale aj Sme rodina (6,7 %).

Pred bránami Národnej rady SR by, naopak, skončili Aliancia (2,9 %), Za ľudí (2,8 %), ĽSNS (2,3 %), Dobrá voľba (2 %), Spolu (1,6 %) či SNS (1,1 %).

Volieb by sa zúčastnilo 71 % opýtaných. Častejšie deklarujú ochotu zúčastniť sa volieb muži a ľudia vo veku 30 až 39 rokov, ale aj starší vo veku 59 až 69 rokov. Prieskum tiež ukázal, že čím vyššie má človek vzdelanie, tým narastá ochota zúčastniť sa.

Neochota sa prejavila najmä u žien a najstarších ľudí vo veku cez 70 rokov. Najčastejšie deklarovali ochotu zúčastniť sa ľudia z Nitrianskeho kraja a neochotu občania Banskobystrického kraja.

Svojím rozhodnutím vo voľbách si je úplne istých 40 % tých, ktorí neodmietajú účasť na voľbách a 36 % si je skôr istých. Ich rozhodnutie by sa zmenilo len ak by sa stalo niečo neočakávané.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko