Na hlavný obsah

Prirovnal situáciu na Ukrajine k brexitu. Britský premiér za to čelí kritike

Jeho slová vyvolali pobúrenie v Spojenom kráľovstve aj EÚ.

Prirovnal situáciu na Ukrajine k brexitu. Britský premiér za to čelí kritike
Britský premiér Boris Jonhson počas vystúpenia na konferencii Konzervatívnej strany. Foto: ČTK/PA

Britský premiér Boris Johnson čelí kritike za svoj výrok, v ktorom prirovnal Ukrajincov bojujúcich proti ruskej invázii k ľuďom, ktorí hlasovali za brexit.

Johnson v sobotňajšom (19. 3.) prejave na konferencii Konzervatívnej strany povedal, že Briti majú rovnako ako Ukrajinci inštinkt zvoliť si slobodu. Ako príklad uviedol hlasovanie o vystúpení z Európskej únie v roku 2016.

Johnsonove komentáre pobúrili politikov v Spojenom kráľovstve i v Európe, informoval v nedeľu (20. 3.) server BBC News.

„Viem, že je to inštinkt ľudí v tejto krajine, ako aj ľudí na Ukrajine, vybrať si zakaždým slobodu. Keď Briti v takom veľkom počte hlasovali za brexit, neverím, že to bolo len pre nepriateľstvo voči cudzincom. Bolo to kvôli tomu, že chceli byť slobodní, aby mohli robiť veci inak a aby sa táto krajina mohla riadiť sama,“ vyhlásil.

Urážka Ukrajincov, znejú reakcie

Bývalý predseda Európskej rady a súčasný šéf Európskej ľudovej strany Donald Tusk označil výroky za urážlivé. „Boris, tvoje slová urážajú Ukrajincov, Britov aj zdravý rozum,“ napísal na twitteri.

Niekdajší belgický premiér Guy Verhofstadt, ktorý viedol rokovania Európskeho parlamentu o brexite, povedal, že Johnsonove komentáre sú šialené. „Brexit bol o zrušení slobôd a odchode z EÚ. Ukrajinci chcú viac slobody a vstúpiť do EÚ, „vyhlásil terajší europoslanec.

Ohlasy zo Spojeného kráľovstva

Prejav britského premiéra odsúdili aj niektorí konzervatívci. Bývalý poradca expremiérky Theresy Mayovej Gavin Barwell vyhlásil, že hlasovanie v referende nie je „v žiadnom prípade porovnateľné s nasadením vlastného života“.

Šéf britskej opozičnej strany Liberálni demokrati Ed Davey uviedol, že ide o „urážku“ Ukrajincov. Labouristická poslankyňa Rachel Reevesová vyzvala premiéra, aby svoje výroky vzal späť a ospravedlnil sa. Boj Ukrajincov o život sa podľa nej nedá porovnávať s vystúpením z EÚ. Poukázala na to, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, naopak, chce, aby sa Ukrajina stala členskou krajinou.

Premiéra sa zastal šéf britského ministerstva financií Rishi Sunak. „Nemyslím si, že premiér tieto dve veci priamo porovnával. Je jasné, že nie sú priamo analogické. Vyslovil niekoľko všeobecných poznámok o túžbe ľudí po slobode,“ uviedol.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet