Na hlavný obsah

Putina majú dezinformovať vlastní poradcovia

Podľa amerických tajných služieb uviazol v nereálnych informáciách.

Putina majú dezinformovať vlastní poradcovia
Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Najviac moci, no ani zďaleka nie najviac reálnych informácií. Práve v takejto situácii uviazol podľa amerických tajných služieb ruský prezident Vladimir Putin.

„Máme správy, že Vladimira Putina dezinformujú vlastní poradcovia o tom, ako zle sa vyvíja situácia pre ruskú armádu na Ukrajine a ako tvrdo zasiali ruskú ekonomiku západné sankcie. Nedokáže porozumieť situácii,“ opísala riaditeľka komunikácie Bieleho domu Kate Bedingfieldová.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Anna Síposová.

Sociológ Michal Vašečka pripomína, že hoci sa správy americkej tajnej služby nedajú úplne overiť, prekvapujúce nie sú.

„Ľuďom na vrchole mocenskej pyramídy sa veľmi často stáva, že uveria sami v seba. Toľko sa im omieľa, že oni sú tí dokonalí, až tomu sami uveria. V rozprávkach sme mali vždy pri kráľovi aspoň šaša, ktorí hovoril nepríjemné veci,“ poznamenal.

Zámerné klamstvo okolia?

Po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu ju Putin obhajoval aj tvrdením, že Západ mal vraj Kyjevu každú chvíľu dodať jadrové zbrane, ktorými mal zaútočiť na Rusko. Médiá i experti sa zhodujú, že mohlo ísť o zámerné klamstvo, ale aj o zlé informácie, ktoré mu podsunulo okolie. Jednoducho mu povedali to, čo chcel počuť.

Vašečka vysvetľuje, že diktátori vzbudzujú strach, a preto sa im ľudia boja povedať pravdu. „V takej veľmi obludnej podobe to bolo vidieť na Adolfovi Hitlerovi ku koncu druhej svetovej vojny, kde sa mu jeho ľudia báli povedať, že divízie, ktoré presúva na mape, už neexistujú, alebo že sú tak slabé, že sú jednoducho irelevantné.

Putin priznal, že nepoužíva mobil. Špekuluje sa aj o jeho veľmi obmedzenom využívaní internetu. Pri moci je ako premiér i prezident už 23 rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál