Na hlavný obsah

Slovenskí europoslanci vyzvali progresívcov a socialistov, aby zo svojich radov vylúčili Smer-SD

Fico pomáha šíriť kremeľskú propagandu, tvrdia.

Slovenskí europoslanci vyzvali progresívcov a socialistov, aby zo svojich radov vylúčili Smer-SD
Ilustračné foto - vlajočka Európskej únie na stole. Foto: RTVS

Osem slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) dnes v otvorenom liste vyzvalo Skupinu progresívnej aliancie socialistov a demokratov (S&D) a Stranu európskych socialistov (PES), aby zo svojich radov vylúčili stranu Smer-SD.

Podľa europoslancov sa strana spreneverila nielen hodnotám sociálnej demokracie, ale aj ľudským právam a demokracii, informovala Silvia Hudáčková, asistentka poslanca EP Vladimíra Bilčíka (Spolu/EPP).

„Predseda Smeru-SD (Robert Fico) dnes otvorene hovorí o budúcej vládnej spolupráci s fašistickým hnutím Republika a slovami krajnej pravice označuje posilnenie prítomnosti spojeneckých vojsk NATO na Slovensku za vítanie Wehrmachtu,“ píšu europoslanci.

Zároveň Fico podľa nich pomáha šíriť kremeľskú propagandu a verejne hovorí o agresii Ruska voči Ukrajine ako o konflikte USA a Ruska.

K výzve europoslanca Bilčíka sa pridal aj Ivan Štefanec (KDH/EPP), Peter Pollák (OĽANO/EPP), Miriam Lexmann (KDH/EPP), Martin Hojsík (PS/RE), Michal Šimečka (PS/RE), Michal Wiezik (PS/RE) a Lucia Ďuriš Nicholsonová (RE).

Beňová o odchode v prípade spolupráce

Europoslankyňa za Smer-SD Monika Beňová odmieta akýkoľvek náznak spolupráce s europoslancom Milanom Uhríkom a jeho neparlamentnou stranou Republika. V prípade takýchto náznakov avizuje odchod zo Smeru-SD. Zároveň podporila Ukrajinu a nesúhlasí so slovami Fica, že ide o konflikt USA a Ruskej federácie. Jej stranícky šéf Robert Fico opakovane hovorí, že Ukrajina sa stala obeťou mocenského konfliktu medzi USA a Ruskom.

„Som úplne zásadne proti akýmkoľvek čo len náznakom o spolupráci či o nevylúčení spolupráce s Milanom Uhríkom a so ‚stranou‘ Republika. Je to pre mňa osobne ‚no go‘. Verím, že aj pre Smer-SD a jeho členov. Ak nie, ja zo strany odídem. Náznaky akejkoľvek ‚spolupráce‘ sú pre mňa osobne neakceptovateľné. V žiadnej podobe,“ vyhlásila Beňová na sociálnej sieti.

Správu budeme aktualizovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko