Na hlavný obsah

Slovensko navrhuje, aby EÚ úplne zakázala medzinárodne transakcie v rubľoch

Ide o časť zoznamu navrhovaných sankcií.

Slovensko navrhuje, aby EÚ úplne zakázala medzinárodne transakcie v rubľoch
Ilustračné foto - ruské ruble. Foto: TASR/AP

Európska únia by mala podľa Slovenska úplne zakázať medzinárodne transakcie v rubľoch, zakázať verejným dôchodkovým fondom držať ruské aktíva a odrezať všetky ruské aj bieloruské banky od medzibankového platobného systému SWIFT.

Vyplýva to z návrhu sankcií, ktoré predseda vlády SR Eduard Heger odovzdal vo Versailles predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Informoval o tom Úrad vlády SR s tým, že  ide o iba časť zoznamu navrhovaných sankcií.

Slovenská vláda ďalej navrhla uvalenie reštrikčných opatrení na najväčšie ruské štátne spoločnosti, ktoré sú pre Moskvu kľúčové pre obchodovanie s komoditami ako zlato, diamanty, titán či hliník.

Rovnaké sankcie by mali hroziť všetkým členom Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB), ak sa rozhodnú pomôcť Rusku v jeho vojnovom ťažení na Ukrajine, píše sa v návrhu.

Brusel by mať zároveň Kremľu pohroziť uvalením embarga na dodávky ropy a zemného plynu a podniknúť viditeľné a rozhodné kroky na zbavenie sa závislosti od ruských energií.

Slovensko tiež navrhlo vyzvať veľké nadnárodné spoločnosti, aby sľúbili, že po vojne zatvoria svoje továrne v Rusku. Návrh tiež opisuje prísnejšie sankcie voči ruským oligarchom a elitám.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko