Na hlavný obsah

Slovensko rozhodlo o znížení počtu príslušníkov ruskej diplomatickej misie o 35 osôb

Predvolalo si ruského veľvyslanca.

Slovensko rozhodlo o znížení počtu príslušníkov ruskej diplomatickej misie o 35 osôb
Ilustračné foto - ruské vlajky. Foto: TASR/AP

Slovenská republika v stredu (30. 3.) rozhodla o znížení personálu Veľvyslanectva Ruskej federácie v Bratislave o 35 osôb. Na ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR predvolali veľvyslanca Ruska. RTVS o tom informoval spomenutý rezort.

Stalo sa tak na základe informácií bezpečnostných zložiek. Tie hovoria o pôsobení ďalšieho ruského diplomata v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch.

Počas stretnutia veľvyslancovi odovzdali diplomatickú nótu, ktorou ho rezort informoval o rozhodnutí SR. Stanovili tým maximálny počet držiteľov diplomatických a služobných pasov na tejto diplomatickej misii.

„Uvedený krok je nevyhnutnou reakciou na pokračovanie aktivít personálu ruského veľvyslanectva, ktoré sú v rozpore s Viedenským dohovorom o diplomatických stykoch, záujmami Slovenskej republiky a snahou o rozvoj partnerských vzťahov s Ruskou federáciou,“ vysvetlil rezort.

V tejto súvislosti konštatoval, že po predchádzajúcich vyhosteniach ruských diplomatov v ostatných dvoch rokoch ruská diplomatická misia neprejavila záujem o korektné pôsobenie na území krajiny.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) v reakcii uviedol, že počet diplomatov sa rozhodli znížiť na úroveň vybavovania bežnej diplomatickej agendy. Vysoký počet diplomatov podľa neho predstavoval veľké bezpečnostné riziko.

„Moja vláda nebude tolerovať, že Rusi na Slovensku pod diplomatickým krytím uskutočňujú masívnu vyzvedačskú činnosť, korumpujú našich občanov, šíria dezinformácie a polarizujú našu spoločnosť,“ uviedol premiér na sociálnej sieti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko