Na hlavný obsah

Poslanci nevyhlásili stav klimatickej núdze. Návrh predložil Valášek

Chcel, aby ho vyhlásili ako východiskovú pozíciu na riešenie krízy.

Poslanci nevyhlásili stav klimatickej núdze. Návrh predložil Valášek
Na snímke Slovenský klimatický štrajk na Námestí slobody v Bratislave. Foto: TASR

Parlament nevyhlásil stav klimatickej núdze. Poslanci Národnej rady (NR) SR v stredajšom (30. 3.) hlasovaní nepodporili návrh na jej vyhlásenie, ktorý predložil nezaradený poslanec Tomáš Valášek.

Parlament mal podľa návrhu požiadať vládu, aby pripravila do konca roka návrh tzv. klimatického zákona. Mal obsahovať záväzok dosiahnuť klimatickú neutralitu Slovenska najneskôr do roku 2050. Obsahovať mal aj cieľ zníženia emisií skleníkových plynov najmenej o 60 % do roku 2030.

NR SR mala podľa Valáškovho návrhu vyhlásiť na území SR stav klimatickej núdze ako východiskovej pozície na riešenie klimatickej krízy. Mala nasledovať záväzky z Parížskej dohody o zmene klímy, ktorej je Slovenská republika signatárom.

Hlási sa k cieľu dosiahnuť klimatickú neutralitu najneskôr do roku 2050 a usilovať o obmedzenie globálneho otepľovania na 1,5 stupňa Celzia.

Parlament mal tiež podľa návrhu požiadať vládu, aby dôsledne posudzovala vplyv legislatívnych a rozpočtových návrhov na ciele znižovania emisií skleníkových plynov a na ciele adaptácie sa na klimatickú zmenu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko