Na hlavný obsah

Ukrajinskí zdravotníci môžu na Slovensku pracovať ako stážisti

Pracovať budú pod dohľadom lekára.

Ukrajinskí zdravotníci sa ľahšie dostanú do slovenských nemocníc aj ambulancií. Pracovať môžu ako stážisti pod dohľadom lekára. Umožňuje to zákon Lex Ukrajina, ktorý tento týždeň schválil parlament. Po novom sa môžu zamestnať vo všetkých zdravotníckych povolaniach.

Lekári, sestry aj farmaceuti. Asociácii, ktorá združuje zdravotníkov, sa prihlásilo asi 100 záujemcov z Ukrajiny, ktorí chcú pracovať na Slovensku. O pacientov sa môžu starať bez toho, aby vykonali odborné skúšky.

„Môžu pracovať relatívne rýchlo formou inštitútu dočasnej odbornej stáže, to znamená, zamestná ich buď nemocnica alebo ambulancia, ktorá tento štatút využíva. Pracujú pod dohľadom daného pracovníka na oddelení vo svojej špecializácii,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na to, aby mohli ukrajinskí zdravotníci na Slovensku stážovať, potrebujú ovládať slovenčinu alebo aspoň angličtinu a predložiť fotokópiu dokladov o vzdelaní.

„Lex Ukrajina rieši tú otázku tak všeobecne, že stačia kópie a teraz kópie všetkého? Treba, aby bola aj apostila, ktorú nevedia zabezpečiť, pretože sa robí len na území Ukrajiny?“ pýta sa zakladateľka Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku Alona Kurtová.

Rezort zdravotníctva vysvetľuje, že ak zdravotníci z Ukrajiny nemajú kompletné doklady, zamestnávateľ ich môže preskúšať z ovládania zručností a vedomostí na pozíciu, o ktorú sa uchádzajú. Nemocnice aj ambulancie majú o pracovníkov záujem.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko