Na hlavný obsah

Vojenský konflikt na Ukrajine má aj ekonomické dosahy. Ceny pšenice vystrelili na nové maximá

Pekári hovoria o ďalšom zdražovaní.

Vojenský konflikt na Ukrajine má aj ekonomické dosahy. Ceny pšenice vystrelili na nové maximá
Na snímke základné potravinárske výrobky v obchodných reťazcoch. Foto: TASR

Hneď v prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu vystrelili ceny pšenice na nové maximá. Pekári hovoria o ďalšom zdražovaní a Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora upozorňuje aj na rastúce ceny hnojív.

Ministerstvo pôdohospodárstva tvrdí, že mimoriadnu situáciu rieši a s obchodníkmi aj potravinármi rokuje. Potravinová bezpečnosť Slovenska ohrozená nie je. Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Rusko je významným dodávateľom pšenice

Rusko je významným dodávateľom pšenice. Na vojnový konflikt agrárne trhy zareagovali okamžite. Hneď v prvý deň invázie sa cena pšenice vyšplhala až na 334 eur za tonu.

Šéf Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský očakáva, že hodnota komodity bude striedavo stúpať a klesať. „Ceny potravinárskej pšenice vyjdú, aspoň tak predpokladáme, až na 400 eur za tonu. Múku budeme, samozrejme, nakupovať drahšie, a tým pádom, aby sme pokryli aspoň naše výrobné náklady, tak budeme musieť upravovať naše ceny,“ hovorí.

Podľa Mateja Korpáša z tlačového oddelenia Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory budú dosahy vojny na agrosektor skôr sekundárne v dôsledku zvyšovania cien základných komodít.

„Očakávame tiež zvýšenie cien hnojív a potenciálne zvyšovanie cien plynu, To všetko bude mať vplyv na vstupy do výroby, a teda aj na ceny potravín,“ povedal.

Dovoz potravín je zatiaľ bezproblémový

Ministerstvo poľnohospodárstva v súvislosti s vojnovým konfliktom rokuje so zástupcami potravinárov aj obchodníkov. Hovoria, že zásoby v obchodoch sú dostatočné.

Aj predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič potvrdil, že dovoz potravín je momentálne bezproblémový. „Nemáme problém ani so zahraničnými, ani s domácimi dodávateľmi. Tých produktov z Ukrajiny alebo Ruska je naozaj minimálne, čiže to nemá žiadny vplyv na chod obchodu, čo sa týka prevádzky alebo produktovej stability,“ vysvetlil.

Hoci potravinová bezpečnosť Európskej únie, podľa odborníkov ohrozená nie je, problémom môžu byť konkrétne produkty. Ukrajina dováža do Únie až 88 % slnečnicového oleja, Rusko je zasa najväčším dodávateľom dusíkatých hnojív.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika