Na hlavný obsah

Za posledných desať dní opustilo Ukrajinu 1,5 milióna utečencov

Najviac ľudí smeruje do Poľska.

Za posledných desať dní opustilo Ukrajinu 1,5 milióna utečencov
Muž pomáha dôchodkyni prejsť po provizórnom chodníku po moste zničenom ruským leteckým náletom v ukrajinskom meste Irpiň. Foto: TASR/AP

Počet ľudí utekajúcich z Ukrajiny pred ruskou inváziou dosiahol už 1,5 milióna, čo znamená, že ide o dosiaľ „najrýchlejšie rastúcu utečeneckú krízu“ v Európe od obdobia druhej svetovej vojny, uvádza podľa agentúry AFP Organizácia Spojených národov.

„Za desať dní prešlo z Ukrajiny do susedných krajín vyše 1,5 milióna utečencov – najrýchlejšie narastajúca utečenecká kríza v Európe od druhej svetovej vojny,“ napísala OSN vo svojom vyhlásení na sociálnej sieti.

V sobotu (5. 3.) navštívil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken priechod na hraniciach Ukrajiny s Poľskom, kam v posledných dňoch pred postupujúcimi ruskými jednotkami utekajú státisíce ľudí.

Počas návštevy v záchytnom stredisku, kde je približne 3 000 vojnových utečencov, Blinken uviedol, že Washington vyčlení na podporu utečencov z Ukrajiny i na podporu  krajín, ktoré ich prijmú, ďalších 2,75 miliardy dolárov.

Najviac ľudí ide do Poľska

Najviac ľudí smeruje do Poľska, ktoré prijalo už vyše 922 000 utečencov. Do Moldavska podľa tamojších úradov zamierilo vyše 250 000 ľudí z Ukrajiny, pričom asi polovica ich pokračovala ďalej na západ.

Maďarsko prijalo vyše 144 000 utečencov. Slovenské hranice prekročilo bezmála 114 000 ľudí, cudzineckej polícii v Česku sa už ohlásilo vyše 42 000 utečencov z Ukrajiny. Časť ľudí však pred bojom ušla aj do Ruska.

Krajinou s najväčším počtom utečencov v zahraničí (5,6 milióna) je v súčasnosti Sýria, kde v roku 2011 vypukla občianska vojna. Ale aj v čase najrýchlejšieho tempa odchodov ľudí zo Sýrie na začiatku roka 2013 trvalo zhruba tri mesiace, kým túto blízkovýchodnú krajinu opustil milión ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet