Na hlavný obsah

Biden požiadal Kongres o ďalších vyše 30 miliárd na pomoc Ukrajine

Majetok ruských oligarchov chce odovzdať Ukrajine.

Biden požiadal Kongres o ďalších vyše 30 miliárd na pomoc Ukrajine
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden vo štvrtok (28. 4.) požiadal Kongres o vyčlenenie ďalších 33 miliárd dolárov (vyše 30 mld. eur) na pomoc Ukrajine. Podľa televízie CNN má z nového balíka finančnej pomoci smerovať na vojenskú pomoc až 20 miliárd dolárov (vyše 18 mld. eur).

Zhruba 8,5 miliardy (takmer 7,8 mld. eur) by malo ísť na hospodársku pomoc. Tri miliardy (viac ako 2,7 mld. eur) sa pridelia na dodatočnú humanitárnu pomoc či financovanie potravinovej bezpečnosti.

Šéf Bieleho domu povedal, že to „nie je lacné“ riešenie. Washington sa však nemôže nečinne prizerať ruským „zverstvám a agresii“ proti susednému štátu.

Biden zdôraznil, že Spojené štáty neútočia na Rusko napriek „znepokojujúcej“ rétorike Moskvy. Zároveň však uviedol, že USA už dodali Ukrajine desať smrtiacich protipancierových zbraňových systémov na každý jeden ruských tank, ktorý Moskva poslala do krajiny.

„Neútočíme na Rusko. Pomáhame Ukrajine brániť sa proti ruskej agresii. Rovnako ako sa (ruský prezident Vladimir) Putin rozhodol spustiť túto brutálnu inváziu, mohol sa rozhodnúť túto brutálnu inváziu ukončiť,“ vyhlásil šéf Bieleho domu.

„Tento balík potrebujeme na podporu Ukrajiny v jej boji za slobodu. Cena tohto boja nie je lacná, ale ak pripustíme, aby (ruská) agresia pokračovala, bude to ešte drahšie,“ povedal Biden.

Biden tiež požiadal Kongres o udelenie nových sankčných právomocí, ktoré by mu napríklad umožnili zabaviť teraz zmrazený majetok ruských oligarchov uložený v USA a odovzdať ho Ukrajine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet