Na hlavný obsah

Dobytie Mariupola je otázkou niekoľkých dní, tvrdia americkí experti

V meste však stále zostáva 3 000 ukrajinských bojovníkov.

Dobytie Mariupola je otázkou niekoľkých dní, tvrdia americkí experti
Na satelitnej snímke Maxar Technologies zničená budova divadla (hore uprostred) a oblasť v okolí v meste Mariupol na východe Ukrajiny. Foto: TASR/AP

Zatiaľ čo z Kyjevskej, Černihivskej a už aj Sumskej oblasti sa ruské jednotky stiahli, ukrajinská armáda varuje, že sa Rusko pokúsi dobyť prístavné mesto Mariupol.

Podľa amerických vojenských expertov z Inštitútu pre štúdium vojny je dobytie tohto ťažko skúšaného juhoukrajinského mesta otázkou niekoľkých dní.

Ruská televízia odvysielala tvrdenia, podľa ktorých ho už obsadili, v meste však stále zostáva 3 000 ukrajinských bojovníkov. Ukrajinci obsadenie zatiaľ popierajú.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

Ľahšie je brániť sa, než útočiť

Ostreľované aj obliehané prístavné mesto zatiaľ podľa Kyjeva stále nepadlo. Rusko ovláda len jeho časť.

V televízii dokonca vystúpil nový samozvaný proruský starosta s informáciou o najmenej 5 000 zabitých civilistoch, ale ukrajinský odpor sa ešte neskončil. Mesto má na vedenie vojny ten najhorší možný terén, hovorí vojenský expert Lukáš Visingr.

„Pokiaľ sa obrancovia odmietajú vzdať, tak je veľmi ťažké dosiahnuť dobytie mesta. Ukrajinci v Mariupole sa odmietajú vzdať. Majú obrnené vozidlá a sú schopní spôsobiť Rusku straty,“ hovorí.

Tanky v meste pôsobia odstrašujúco, ale zároveň môžu byť ľahkým cieľom zhora. Na strane obrancov Mariupolu je to, že zvyčajne je ľahšie sa brániť, než útočiť, tvrdia vojenskí experti.

„Jednoznačne. Obyčajne treba mať na útočenie dvojnásobnú prevahu. V meste aj päť alebo osemnásobnú,“ povedal Visingr.

Strategický význam mesta

Mesto leží na ceste z Krymu na Donbas. Kým ho Rusi nedostanú pod kontrolu, nebudú môcť povedať, že majú zabezpečený pozemný koridor medzi Donbasom a anektovaným polostrovom.

Dôvod získať mesto je pre Rusko aj symbolický. Na jar 2014 ho Ukrajina získala pre seba, ale Rusko ho ďalej považuje za svoje, pripomína Marek Příhoda z Univerzity Karlovej v Prahe.

„Pred 24. februárom Rusko uznalo dve ľudové republiky na východe, nie v ich skutočných hraniciach, ale v administratívnych. Teda aj tie územia, ktoré kontroluje Ukrajina vrátane Mariupolu,“ vysvetľuje Příhoda.

Obyvatelia by po dobytí ušli

Ak by Rusi Mariupol predsa len dobyli, je viac než isté, že by sa stal súčasťou Ruskom uznanej Doneckej ľudovej republiky, zhodujú sa analytici.

Pokiaľ ide o obyvateľstvo asi by nasledoval scenár, ktorý sa odohral po vyhlásení samozvaných republík, najmä tej Doneckej, myslí si analytik Michal Lebduška z Asociácie pre medzinárodné otázky.

„Ušli by. Veľká časť, možno aj väčšina, by odišla do iných častí Ukrajiny,“ myslí si.

Používať ťažkú vojenskú techniku v meste a brániť humanitárnej pomoci dostať sa k civilistom, môže byť tiež jedna z taktík Ruska, ako zlomiť odpor civilistov. K takým sa dá prirátať aj piatočný (8. 4.) útok na stanicu v Kramatorsku, odkiaľ sa evakuujú Ukrajinci. Úrady už hlásia najmenej 30 mŕtvych.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál