Na hlavný obsah

Dve tretiny ukrajinských detí sú po invázii mimo domova

Mnohým hrozí nedostatok jedla.

Dve tretiny ukrajinských detí sú po invázii mimo domova
Chlapci pozerajú von cez okno detského domova v ukrajinskom Charcyzku - ilustračná snímka- Foto: TASR/AP

Dve tretiny všetkých ukrajinských detí museli po ruskej invázii utiecť zo svojich domovov. Mnohým z tých, ktoré zostali, hrozí nedostatok jedla. Na rokovaní Bezpečnostnej rady OSN venovanom najmä situácii žien a detí po ruskom vpáde na Ukrajinu to povedal vysoký činiteľ Detského fondu OSN (UNICEF) Manuel Fontaine.

Na stretnutí zvolanom z iniciatívy USA a Albánska vystúpila aj riaditeľka Subjektu OSN pre rodovú rovnosť a splnomocnenie žien (UN Women) Sima Bahousová, ktorá rovnako ako Fontaine vyzvala na čo najrýchlejšie ukončenie vojny.

Najhoršiu situáciu hlási Mariupol a Cherson

Podľa Fontainea zostalo v domovoch na Ukrajine 3,2 milióna detí, „z ktorých polovici hrozí, že nebudú mať dostatok jedla“.

„Situácia je najhoršia v mestách ako Mariupol a Cherson, kde sú deti a ich rodiny teraz už týždne bez tečúcej vody, bez hygienických zariadení, bez pravidelného zásobovania jedlom a bez zdravotnej starostlivosti,“ dodal činiteľ UNICEF, ktorý sa minulý týždeň vrátil z ciest v oblasti.

Stovky škôl a ďalších vzdelávacích zariadení podľa neho čelili útokom. „Ďalšie potom slúžia ako úkryty pre civilistov,“ dodal. Výpadky vo vzdelávaní podľa neho postihli 5,7 milióna ukrajinských detí a 1,5 milióna vysokoškolákov.

Sexuálne zločiny na ženách

Riaditeľka UN Women Bahousová Bezpečnostnej rade povedala, že sa hromadia čoraz viac svedectiev o znásilneniach a ďalších sexuálnych zločinoch voči ukrajinským ženám.

„Kombinácia masívneho vysídľovania s veľkou prítomnosťou žoldnierov a verejne preukázaná brutalita voči ukrajinským civilistom rozoznieva všetky varovné signály,“ povedala. „Táto vojna musí prestať,“ dodala a vyzvala na nezávislé vyšetrovanie sexuálnych zločinov na Ukrajine.

OSN zatiaľ potvrdila úmrtie 142 ukrajinských detí od začiatku ruskej invázie. Zranených detí OSN eviduje 229.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet