Na hlavný obsah

EMA schválila štvrtú dávku vakcíny proti covidu pre ľudí nad 80 rokov

Ide o druhú posilňujúcu dávku.

EMA schválila štvrtú dávku vakcíny proti covidu pre ľudí nad 80 rokov
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Európska agentúra pre lieky (EMA) schválila v stredu (6. 4.) druhú posilňujúcu dávku proticovidovej vakcíny pre ľudí vo veku 80 a viac rokov.

Stalo sa tak v čase, keď mnohé krajiny napriek narastajúcemu počtu prípadov infekcie uvoľňujú protipandemické opatrenia, uvádza agentúra AFP.

„Štvrtú dávku vakcíny (alebo druhú posilňujúcu) možno podať dospelým osobám vo veku 80 a viac rokov.“ V spoločnom vyhlásení to uviedli EMA a Európske centrum pre kontrolu chorôb (ECDC).

Dodali, že k takémuto záveru dospeli po preskúmaní údajov týkajúcich sa zvýšeného rizika závažného priebehu ochorenia COVID-19. To hrozí najmä tejto vekovej skupine.

Koronavírus si vyžiadal viac ako 6 miliónov úmrtí

Odborníci sa zároveň zhodli na tom, že je ešte príliš skoro na úvahy o tom, či štvrtú dávku vakcíny nepodávať aj ďalším vekovým skupinám.

Momentálne totiž nič nenasvedčuje tomu, že by ľudom vo veku 60 – 79 rokov s normálnym imunitným systémom, ani mladším, už slabla ochrana, ktorú im poskytli doterajšie dávky vakcíny.

„Ak sa zmení súčasná epidemiologická situácia a objavia sa nové signály, možno bude potrebné zvážiť podávanie štvrtej dávky aj tejto vekovej kategórii (60 – 79 rokov),“ dodali.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet