Na hlavný obsah

Hotelieri žiadajú od štátu viac peňazí za ubytovanie Ukrajincov

Aktuálna suma nepokrýva ani len ich náklady, tvrdia.

Hotelieri žiadajú od štátu viac peňazí za ubytovanie Ukrajincov
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Suma, ktorú poskytuje štát za ubytovanie utečencov, nie je podľa hotelierov dostatočná a nepokrýva ich náklady. Podľa Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) podnikatelia chcú utečencom pomáhať aj naďalej, žiadajú však viac peňazí.

Dušan Korytko je majiteľ penziónu v Starej Lesnej. Aktuálne tam má ubytovaných približne 20 utečencov z Ukrajiny. Pomoc im poskytol hneď po vypuknutí konfliktu. Na peniaze od štátu sa však nespolieha.

Majitelia hotelov a penziónov dostanú za dospelú osobu 7,7 eura a za dieťa polovicu, teda 3,85 eura za jednu noc. „To dieťa je čudná suma, lebo dieťa požíva tú istú energiu, nesplachuje polovicu, takže podľa mňa by cena mala byť rovnaká,“ uviedol Korytko.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prezident AHRS Marek Harbuľák súhlasí s tým, že výška podpory nestačí na to, aby mohli hotelieri pomáhať dlhodobejšie.

„Samozrejme, veľmi radi pomôžeme, ale tým pádom nebudeme môcť vykonávať komerčnú činnosť. Ak ju nemôžeme vykonávať, tak štát by mal, tak ako pri karanténnom ubytovaní, preplácať minimálne náklady spojené s ubytovaním,“ povedal Harbuľák.

Harbuľák si myslí, že podpora od štátu by mala byť aspoň 30 eur na osobu. Ubytovacie zariadenia po celom Slovensku vlastnia aj odbory. Pomoc však poskytnú, až keď štát zvýši podporu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko