Na hlavný obsah

Nemecko nezavedie povinné očkovanie proti covidu

Väčšina poslancov hlasovala proti.

Nemecko nezavedie povinné očkovanie proti covidu
Nemecký parlament rokoval o povinnom očkovaní proti covidu. Foto: TASR/AP

Nemecko všeobecnú očkovaciu povinnosť proti covidu nezavedie. Parlament vo štvrtok (7. 4.) odmietol kompromisný návrh časti poslancov vládnych strán nariadiť očkovanie od 60 rokov.

Hlasovaniu predchádzala búrlivá debata medzi zástancami a obhajcami vakcinácie. Pre vládu kancelára Olafa Scholza je výsledok hlasovania neúspechom, povinnú imunizáciu totiž podporovali šéf nemeckej vlády aj minister zdravotníctva Karl Lauterbach.

Lauterbach sa v prejave pred hlasovaním snažil poslancov presvedčiť, že povinné očkovanie osôb starších ako 60 rokov je tou najlepšou cestou, ako sa pripraviť na možnú jesennú vlnu pandémie. „Nesmieme si zvyknúť na to, že každý deň umiera 200 či 300 ľudí,“ povedal Lauterbach o aktuálnej bilancii úmrtí nakazených.

Spolkový snem ale Lauterbachov apel nevypočul a návrh všeobecnej očkovacej povinnosti odmietol 378 hlasmi. Za povinnú imunizáciu sa vyslovilo 296 poslancov a deväť ďalších sa hlasovania zdržalo.

Kompromisný návrh

S kompromisom na poslednú chvíľu tento týždeň prišla skupina vládnych poslancov sociálnej demokracie (SPD), Zelených a liberálnych slobodných demokratov (FDP). Toto riešenie zlúčilo dva pôvodné návrhy, ktoré žiadali povinné očkovanie od 18 rokov a od 50 rokov.

Kompromis počítal s tým, že v prípade zlej epidemickej situácie by mohol parlament očkovaciu povinnosť rozšíriť od 18 rokov. Alebo aj úplne odvolať, ak by zaočkovanosť populácie bola do leta dostatočne vysoká.

V 83-miliónovom Nemecku doteraz plne zaočkovali 76 % ľudí, posilňujúcu dávku potom má 58,9 percenta. U starších ako 60 rokov je základná dvojdávková zaočkovanosť 88,8 %, posilňujúcu dávku má 79,1 percenta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet