Na hlavný obsah

Ovocinári sa obávajú mrazov. V sadoch rozkladajú parafínové sviece a slamu

Pripraviť by sa mali aj domáci záhradkári.

Teplý začiatok jari vystrieda cez víkend mráz. Ten už posledných pár rokov po sebe trápi najmä ovocinárov na juhu Slovenska.

Už niekoľko dní rozkladajú slamu či parafínové sviece, aby čo najviac z budúcej úrody zachránili. Pripraviť by sa mali aj domáci záhradkári.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Teploty posledné týždne atakovali na juhu dvadsiatku. Marhule stihli poriadne rozkvitnúť a bzukot včiel na nich vyzerá ako obraz idylickej jari.

„Marhule už začínajú pomaličky odkvitať, ale viac nás trápi, že príde výrazné ochladenie,“ hovorí Dušan Szabó, ovocinár z Duloviec.

Najhoršie počasie čaká ovocinárov v noci z nedele (3. 4.) na pondelok. V okolí Komárna očakávajú štyri stupne pod nulou. Budúcu úrodu treba zachrániť – pripravujú slamu na pálenie, delá na zahmlenie aj parafínové sviece.

Na záchranu úrody by mali myslieť aj domáci záhradkári

V sade máme momentálne pripravených 2 100 parafínových sviec, ktoré v prípade potreby budeme zapaľovať a ohrievať takto mikroklímu,“ vysvetľuje Szabó.

Ochrániť jeden hektár ovocného sadu parafínovými sviecami stojí pestovateľov viac ako 3 500 eur. Bežný ovocný sad má pritom aj 10 hektárov.

Na záchranu úrody by mali myslieť aj domáci záhradkári. Podľa odborníka sa dá na mrazy pripraviť už v lete – špeciálnymi postrekmi a správnym rezom.

Na poslednú chvíľu môže rozkvitnuté stromy zachrániť napríklad netkaná textília alebo jutové vrece.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko