Na hlavný obsah

Pápež vyzval na ukončenie masakrov na Ukrajine podobných Buči

Kritizoval aj neschopnosť OSN.

Pápež vyzval na ukončenie masakrov na Ukrajine podobných Buči
Pápež František ukazuje ukrajinskú zástavu, ktorú mu poslali z mesta Buča na Ukrajine počas pravidelnej verejnej audiencie vo Vatikáne. Foto: TASR/AP

Pápež František pri stredajšej (6. 4.) generálnej audiencii opäť vyzval na ukončenie vojny na Ukrajine a na zastavenie masakrov, aký sa stal v Buči pri Kyjeve. 

Hlava katolíckej cirkvi pri tom rozvinula ukrajinskú vlajku, ktorú mu priviezli priamo z Buče, informovala televízia Rai. Pápež podľa nej tiež kritizoval neschopnosť OSN v tejto vojne.

„Nedávne správy o vojne na Ukrajine namiesto toho, aby prinášali úľavu a nádej, svedčia o nových zverstvách, ako je masaker v Buči,“ povedal pápež. „Sú to obete, ktorých nevinná krv volá k nebu a prosí o ukončenie tejto vojny, o pokoj zbraní, zastavenie rozsievania smrti a skazy. Modlíme sa za to spoločne,“ povedala hlava katolíckej cirkvi.

Pápež neskôr vstal a rozvinul zašpinenú žlto-modrú ukrajinskú vlajku a povedal, že pochádza priamo z Buče. K sebe na pódium pozval ukrajinské deti, ktoré mu priniesli obrázky a rozdal im darčeky. „Tieto deti museli utiecť do cudzej krajiny, to je jeden z dôsledkov vojny. Netreba zabúdať na nich a netreba zabúdať na ukrajinský ľud,“ dodal pápež.

Ďakoval Poľsku

Počas audiencie tiež hlava katolíckej cirkvi poďakovala Poliakom, do ktorých krajiny v tejto vojne utieklo najviac Ukrajincov. „Preukázali ste výnimočnú štedrosť k našim ukrajinským bratom, ktorým ste otvorili svoje srdcia i dvere svojich domov. Ďakujem, ďakujem za vašu štedrosť,“ odkázal do Poľska.

Pápež rovnako neadresne odsúdil aj politikov, ktorí podľa neho za túto vojnu môžu. „Často hovoríme o geopolitike, ale bohužiaľ prevláda logika stratégií najmocnejších štátov presadzovať svoje záujmy rozširovaním oblastí ekonomického, ideologického a vojenského vplyvu,“ povedal.

„Po druhej svetovej vojne sa svet snažil položiť základy novej histórii mieru, ale, žiaľ, pokračovala stará história konkurenčných veľmocí. A v tejto vojne na Ukrajine sme svedkami slabosti Organizácie Spojených národov,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet