Na hlavný obsah

Na vypnutie dodávok plynu by najviac doplatil priemysel

Domácnosti bez neho nezostanú.

Ak by Rusko dodávky plynu prerušilo, domácnosti bez neho nezostanú, upokojuje ministerstvo hospodárstva. Okrem toho nepredpokladá, že by Rusi k tomu pristúpili. Potvrdzujú to aj experti na energetiku. Ak by však plyn na Slovensko prestal tiecť, doplatil by na to najmä priemysel.

Ruský plyn na Slovensko tečie a do druhej polovice mája by nemala byť jeho dodávka prerušená. Európske krajiny nesúhlasia s platbou v rubľoch. Trvajú na kontraktoch, ktoré sú dohodnuté v dolároch a eurách.

Keďže stále nie sú známe definitívne podmienky nových platieb, ďalšie dodávky od mája sú neisté.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Dá sa očakávať, že nám ten plyn, povedzme aj ropu, vypne a my to budeme musieť ustáť, vydržať tento jeho tlak,“ povedal expert na energetiku Karel Hirman.

Ak by sa tak stalo, rezort hospodárstva ubezpečuje, že domácnosti sa obávať nemusia.

„Domácnosti sú považované za chránených spotrebiteľov a pre týchto je držaná rezerva, tzv. štandard bezpečnosti dodávok plynu, v objeme 500 miliónov kubíkov v našich zásobníkoch,“ uviedol štátny tajomník rezortu hospodárstva Karol Galek.

Medzi tzv. chránenými spotrebiteľmi sú aj odberatelia kritickej infraštruktúry, napríklad nemocnice, domovy sociálnych služieb alebo školy. Rezerva, ktorú v zásobníkoch Slovensko má, vystačí v čase vykurovacej sezóny na tridsať dní. Mimo nej aj na viac. Plynom by sme však museli šetriť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko