Na hlavný obsah

Ruské jednotky opustili okolie Černihivu, odchádzajú aj zo Sumskej oblasti

Oznámili to ukrajinské úrady.

Ruské jednotky opustili okolie Černihivu, odchádzajú aj zo Sumskej oblasti
Zničené autá vo dvore obytnej budovy počas ruského ostreľovania v meste Černihiv. Foto: TASR/AP

Ruské jednotky opustili pozície pri meste Černihiv, no v Černihivskej oblasti niektorí vojaci ruských inváznych síl zostávajú. Podľa agentúry Reuters to v pondelok (4. 4.) povedal tamojší gubernátor Vjačeslav Čaus. Ukrajinské úrady cez víkend oznámili, že ich ozbrojené zložky získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou a oslobodili ju od Rusov.

Sťahovanie ruských jednotiek v pondelok hlásil tiež gubernátor severoukrajinskej Sumskej oblasti Dmytro Žyvyckyj. „Videli sme veľa techniky mieriacej smerom k Rusku, naše delostrelectvo ich prenasledovalo,“ uviedol podľa agentúry Ukrinform.

Zároveň poznamenal, že niektoré ruské sily v regióne zostávajú a ukrajinské ozbrojené zložky sa od nich snažia oblasť „vyčistiť“.

Moskva minulý týždeň oznámila, že výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a tiež Černihivu na severe krajiny. Ruské ministerstvo obrany zároveň určilo za nový cieľ „oslobodenie“ Donbasu na východe.

Sústredenie síl v iných regiónoch

Zástupkyňa ukrajinského ministerstva obrany Hanna Maljarová uviedla, že Rusko sa nevzdáva svojho zámeru zmocniť sa Ukrajiny. Súčasné sťahovanie ruských vojsk smeruje k sústredeniu síl v iných regiónoch, píše agentúra Ukrinform.

Oslobodenie Kyjevskej, Černihivskej a Sumskej oblasti podľa námestníčky neznamená kapituláciu Ruska. Vysokému riziku je vystavená východná Ukrajina a cieľom nepriateľa je zmocniť sa Charkova, Mariupola a Odesy, oznámila Maljarová.

Gubernátor východoukrajinskej Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj hlási „významné hromadenie“ ruských síl v tomto regióne. „Pripravujú sa na zásadný prielom (v Luhanskej oblasti),“ uviedol Hajdaj. Dodal, že ukrajinskí obrancovia v noci odrazili útok na obec Rubižne.

Ruský útok zasiahol aj Odesu

Starosta juhoukrajinského mesta Mykolajiv medzitým stanici CNN povedal, že ranné raketové údery zabili jedného človeka a ďalších päť ľudí utrpelo zranenia.

Prístavné mesto Odesa v noci zasiahol ruský útok, niekoľko rakiet dopadlo v jednej z častí Odesy, oznámil Serhij Bratčuk z oblastnej vojenskej správy.

Ruská služba stanice BBC okrem iného upozornila, že podľa miestnych úradov v dôsledku nočného ostreľovania ruskými silami Charkova zomrelo sedem ľudí, ďalšie tri desiatky sa zranili.

Boje sa ďalej odohrávajú v oblasti mesta Izjum. Takmer všetky mestá v Luhanskej oblasti ostreľujú, zhoršuje sa aj situácia v Chersonskej oblasti, píše BBC a poznamenáva, že všetky vyhlásenia úradov nemohla overiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet