Na hlavný obsah

Šanghaj hlási rekordné počty infikovaných, v meste platí prísny lockdown

Ľudia sa sťažujú na nedostatok potravín.

Šanghaj hlási rekordné počty infikovaných, v meste platí prísny lockdown
Dievča počas testovania na ochorenie COVID-19. Foto: TASR/AP

Najväčšie čínske mesto Šanghaj v nedeľu (10. 4.) ohlásilo rekordných takmer 25 000 nových prípadov infekcie koronavírusom.

Obyvatelia Šanghaja, ktorý je od 5. apríla v prísnej uzávere, sa sťažujú na nedostatok potravín a základných zásob. Podľa agentúry Reuters sa šíria obavy, že v rovnakej situácii by čoskoro mohli byť aj ďalšie mestá.

Extrémne prísne opatrenia

V uliciach uzavretého finančného centra s 26 miliónmi obyvateľov zostávajú zábrany v rámci čínskej politiky nulovej tolerancie proti koronavírusu za cenu extrémne prísnych opatrení.

Vzhľadom na súčasné nariadenia môžu vychádzať len zdravotníci, dobrovoľníci, doručovatelia alebo osoby s osobitným povolením.

Úrady v Šanghaji uplatňujú prísnu stratégiu testovania a karantény pozitívnych prípadov. Obmedzenia obmedzujú dodávky potravín a ďalších nevyhnutných vecí.

Zatvorené obchody a nedostatok jedla

Mnoho supermarketov je zatvorených a tisíce kuriérov nemôžu pracovať. Problémom je aj prístup k lekárskej starostlivosti. Na videách, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach, sú vidieť potýčky medzi bezpečnostnými pracovníkmi a obyvateľmi mesta, ktorí na nich kričia, že potrebujú jedlo.

Zástupcovia firiem, ktoré sa špecializujú na nákupy cez internet a doručovanie potravín, sa pokúšajú miestnych ubezpečiť, že situácia sa čoskoro zlepší.

Obyvatelia Šanghaja medzitým na internete vytvárajú návody, kde radia ľuďom z iných kútov Číny, ako si urobiť zásoby pre prípad uzávery.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet