Na hlavný obsah

Ukrajinská armáda má postupovať pri Kyjeve a uvoľňovať zovretie Charkova

Rusko sa má chystať na novú fázu vojny.

Ukrajinská armáda má postupovať pri Kyjeve a uvoľňovať zovretie Charkova
Ukrajinskí vojaci prechádzajú predmestím Kyjeva v obrnenom vozidle. Foto: TASR/AP

Ukrajinské vojská postupujú za sťahujúcou sa ruskou armádou pri hlavnom meste Kyjev. Na východe sa im podarilo čiastočne uvoľniť zovretie Charkova. 

Vo svojom pravidelnom hlásení o tom v sobotu (2. 4.) informovalo britské ministerstvo obrany. Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) Moskva opustila svoje pôvodné plány na obsadenie kľúčových ukrajinských miest a chystá sa na novú fázu vojny.

Podľa britského hodnotenia diania na bojisku sa ukrajinská armáda snaží postupovať z už skôr oslobodenej Irpine do kyjevských predmestí Buča a Hostomel.

Zo strategicky významného hostomelského letiska, ktoré bolo dejiskom prudkých bojov od prvých dní vojny, sa podľa Londýna ruské jednotky stiahli.

Ukrajinská armáda po intenzívnych bojoch ovládla kľúčovú cestu vedúcu na východ od Charkova. V okolí druhého najväčšieho ukrajinského mesta oslobodila tiež niekoľko obcí.

Moskvu čaká nová etapa vojny

Už skôr tento týždeň sa pod ukrajinskú kontrolu vrátilo mesto Trosťanec, ktorý leží na dôležitej železničnej a cestnej spojnici medzi Charkovom a Sumami.

Washingtonský inštitút ISW usudzuje, že Kremeľ po neúspechu počiatočnej fázy svojho ťaženia na Ukrajine musel prehodnotiť svoje plány a zanechať neúspešných snáh na obsadenie Kyjeva, Charkova, Odesy a ďalších veľkých ukrajinských miest. Domnieva sa, že Moskva teraz začína novú etapu svojej vojenskej kampane s novými cieľmi.

Hovorca Pentagonu John Kirby skôr tento týždeň uviedol, že Rusko sa zjavne začína sústrediť na ovládnutie Donbasu na východe Ukrajiny.

Rusi v noci napadli dve mestá v Poltavskej oblasti

Ruské rakety zasiahli v sobotu na strednej Ukrajine dve mestá, pričom zničili ich infraštruktúru i obytné budovy. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne oficiálne zdroje.

„Poltava: Raketa zničila v noci jeden z hospodárskych objektov. Kremenčuk: Ráno mnoho útokov na mesto,“ napísal na internete šéf Poltavskej oblasti Dmytro Lunin.

Poltava je hlavným mestom administratívneho územného celku Poltavská oblasť, rozkladajúceho sa východne od ukrajinskej metropoly Kyjev, a Kremenčuk je zase jedným z najdôležitejších miest v tomto regióne.

O prípadných obetiach na životoch či zranených neboli bezprostredné informácie. Reuters pripomína, že Luninove údaje nemal zatiaľ nezávisle kde a ako overiť.

Rusko popiera, že by na Ukrajine vo vojne, ktorú šéf Kremľa Vladimir Putin začal 24. februára, útočilo na civilné obyvateľstvo. Moskva zároveň túto vojnu – vôbec najväčšiu ozbrojenú intervenciu voči niektorému z európskych štátov od skončenia druhej svetovej vojny – nazýva „špeciálnou vojensku operáciou„.

Vo svojom najnovšom videoprejave v noci na sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Rusko opäť obvinil z ďalších vojnových zločinov. Uviedol napríklad aj to, že Moskva sa pokúša odvádzať do boja ako brancov i ľudí z Krymského polostrova – územia, ktoré Ruská federácia pred ôsmimi rokmi anektovala.
      
      
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet